Geen slachtoffers of schade in Nederland na aardbeving

Ongeveer vierduizend Nederlanders hebben gisteravond gemeld dat zij de aardbeving in het westen van Duitsland hebben gevoeld. De politie meldde vanochtend aan de NOS dat de beving in Nederland geen slachtoffers heeft gemaakt of schade heeft aangericht.

Het epicentrum van de aardbeving lag zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen bij de Duitse plaats Xanten. De beving, die even na negen uur ‘s avonds plaatsvond, had een kracht van 4.5 op de Schaal van Richter. Hij had een diepte van zeven kilometer, wat volgens het KNMI niet heel diep is. Dat verklaart volgens het weerinstituut waarom de beving in grote delen van Nederland werd gevoeld.

Aardbevingen van deze kracht komen in het Nederlands-Duitse grensgebied eens in de tien à twintig jaar voor. Ze worden veroorzaakt door breuklijnen in het gebied, aldus het KNMI. Volgens de NOS was de beving van gisteravond de op twee na hevigste ooit in Nederland. De zwaarste aardbeving die ons land ooit trof was in 1992 bij Roermond. Die beving had een kracht van 5,8 op de Schaal van Richter en richtte voor 77 miljoen euro schade aan.


Grotere kaart weergeven