Debat Republikeinen draait om Rick Perry

Bewezen succes op economisch vlak is belangrijk voor de toekomstige tegenkandidaat van Obama.

Als het aantal aanvallen door rivalen een graadmeter is van de kracht van een presidentskandidaat, dan is Rick Perry de grootste kanshebber voor de Republikeinse nominatie. De gouverneur van Texas was woensdag het mikpunt tijdens een televisiedebat tussen acht kandidaten. Maar Perry beet net zo fel terug.

Mitt Romney viel Perry aan op zijn bewering dat hij in Texas heeft gezorgd voor sterke economische groei en nieuwe banen. Volgens Romney is de relatief gezonde economie van Texas een verdienste van Perry’s voorganger als gouverneur, George W. Bush. Perry had dit offensief zelf uitgelokt door Romney aan het begin van het debat te verwijten dat hij in zijn tijd als gouverneur van Massachusetts nauwelijks nieuwe banen heeft geschapen.

Bewezen succes op economisch vlak is een belangrijke troef voor de toekomstige tegenkandidaat van president Obama, die gisteren een nieuw banenplan presenteerde. Obama presenteerde een plan van meer dan 300 miljard dollar (213 miljard euro). Hij zou onder andere meer banen willen scheppen door belastingvoordelen voor bedrijven.

Michele Bachmann, de enige vrouw in de race, viel Perry aan op zijn plan om tienermeisjes in Texas verplicht te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. De ultraconservatieve Bachmann noemde het een toonbeeld van doorgeschoten overheidsbemoeienis. Bachmann probeert net als Perry de kiezers te winnen die een kleine overheid willen, de aanhangers van de Tea Party.

„Ik voel me net een piñata”, zei Perry over de persoonlijke aanvallen, in een verwijzing naar het feestelijke gebruik in Mexico om met stokken op een figuur van papier-maché te slaan. Om daar zelfverzekerd aan toe te voegen: „Het maakt me niet uit wat iedereen zegt.” (NRC)