De machtigste vrouw heeft 2 mannen nodig

De een is de machtigste vrouw ter wereld, de ander is de machtigste vrouw van Nederland. Maar macht is op dit moment niet het woord dat je associeert met hun positie.

Zij zijn beiden in het defensief gedrongen. Juist in eigen kring. Aartsvijanden zijn opeens hun beste of hun laatste bondgenoten.

De komende dagen en weken zijn beslissend. De een is Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland en volgens zakenmagazine Forbes de machtigste vrouw ter wereld. De ander is Agnes Jongerius, voorzitter van de vakcentrale FNV. Zij was in de meest recente elitepeiling van de Volkskrant de machtigste vrouw achter de dijken.

Merkel vecht voor een meerderheid om de steun aan Griekenland door de Bonsdag te loodsen en de euro te redden. Merkels coalitiegenoot FDP staat op verlies en maakt een stuurloze indruk. De oppositionele SPD wil de Griekse redding steunen, maar winnen dankzij de SPD zou een doodskus zijn voor Merkel.

Woensdag kreeg de regering steun van het Constitutionele Hof in Karlsruhe voor de eerste reddingsactie (uit mei 2010) voor Griekenland. Het vonnis mondt uit in een pyrrusoverwinning. Om de oppositie in haar eigen partij tegemoet te komen, versterkt Merkel de invloed van het Duitse parlement bij volgende reddingsacties. Zo krijgen nog meer politici in de verschillende Europese landen een potentieel veto in Brussel.

Het Duitse parlement stemt de 29-ste over de steun aan Griekenland. Voor FNV-chef Jongerius is het aftellen al begonnen. Maandagmiddag vergadert het ‘parlement’ van de FNV over het pensioenakkoord dat zij in juni heeft gesloten met de werkgevers en het kabinet. Het akkoord regelt langer doorwerken (de AOW-leeftijd wordt 66 in 2020), stabilisering van pensioenpremies en koppeling van pensioenen aan koopkracht.

Jongerius moet opboksen tegen FNV Bondgenoten, nummer één in de marktsector, die het akkoord als ‘casinopensioen’ verwerpt. Ook een overweldigende meerderheid van Abvakabo-leden (publieke sector), de een na grootste FNV-bond, stemt tegen. De Bouwbond wil een bemiddelende rol wil spelen.

Pensioenleeftijd en AOW zijn al drie jaar splijtzwam bínnen de FNV en, daardoor, ook tússen de FNV en de vorige en huidige regeringscoalitie. Eind maart 2009 zei Jongerius na sociaal-economisch topoverleg dat de verhoging van de AOW-leeftijd van tafel was. Wat een triomf leek, bleek een misrekening van de eerste orde. Politiek en samenleving accepteerden wél een hogere AOW- én pensioenleeftijd.

Om de FNV-vrede te redden wil Jongerius nu het afgesloten akkoord alsnog openbreken. Leden en anderen met zware beroepen respectievelijk lage inkomens moeten 65 jaar als pensioenleeftijd houden. Daarvoor heeft zij de actieve medewerking nodig van twee vanzelfsprekende ‘tegenstanders’: werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes en VVD-minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Kamp deed drie weken geleden een voorstel voor een extra spaarregeling, maar dat sloeg de plank volledig mis.

Wientjes wil graag een akkoord, maar legt hij genoeg gewicht in de schaal bij het kabinet, dat met extra geld over de brug zou moeten komen? Juist nu de economie stagneert. Juist nu het kabinet, na het amateurtoneel bij de laatste Griekse reddingsactie, krachtig regie wil voeren.

Ja... Jongerius is wel de machtigste vrouw, maar Wientjes is de machtigste man van Nederland.

menno tamminga