De leraar Engels die de vice-premier van Somalië werd

Caption: Somalia's Vice Prime Minister Mohamed Ibrahim attends an emergency talks on the crisis at the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) on July 25, 2011 in Rome. The UN urged a "massive" effort to save millions of people in the drought-stricken Horn of Africa region, as France said donor countries would meet in Nairobi this week to step up aid pledges. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO Caption: Somalia's Vice Prime Minister Mohamed Ibrahim attends an emergency talks on the crisis at the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) on July 25, 2011 in Rome. The UN urged a "massive" effort to save millions of people in the drought-stricken Horn of Africa region, as France said donor countries would meet in Nairobi this week to step up aid pledges. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Caption: Somalia's Vice Prime Minister Mohamed Ibrahim attends an emergency talks on the crisis at the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) on July 25, 2011 in Rome. The UN urged a "massive" effort to save millions of people in the drought-stricken Horn of Africa region, as France said donor countries would meet in Nairobi this week to step up aid pledges. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO Caption: Somalia's Vice Prime Minister Mohamed Ibrahim attends an emergency talks on the crisis at the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) on July 25, 2011 in Rome. The UN urged a "massive" effort to save millions of people in the drought-stricken Horn of Africa region, as France said donor countries would meet in Nairobi this week to step up aid pledges. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO De Somalische vice-premier Mohamed Ibrahim tijdens een crisisoverleg met de Verenigde Naties in Rome. Foto AFP / Andreas Solaro

Zes maanden geleden gaf Mohamed Ibrahim nog Engelse les aan Somalische kinderen op het Newman Catholic College en nu is hij de vice-premier van Somalië. Hij kreeg een baan aangeboden die hij naar eigen zeggen moeilijk kon afwijzen. Ibrahim:

“I was unexpectedly called to my country during the summer holidays, at a time when the country is facing a humanitarian crisis such as drought and famine. I will always have Newman College in my heart and won’t forget the wonderful colleagues.”

Onze correspondent Titia Ketelaar in Groot-Brittannië merkte het interview met Ibrahim vanochtend op in de Britse krant The Independent.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Fijn artikel: de leraar uit Londen die nu vice-premier van Somalië is http://t.co/3mEP2cB

De carrièremove van de vierenzestigjarige Ibrahim klinkt opmerkelijk, maar maakt deel uit van een grote stroom van Somalisch talent uit het buitenland die gevraagd wordt om het arme land te besturen. Zo was de huidige burgemeester van de hoofdstad Mogadishu, Mohamoud Ahmed Nur, drie jaar geleden nog een werkgelegenheidsadviseur voor de gemeenteraad van het Britse Islington.

Het enige minpunt voor de nieuwe carrieres van Ibrahim en Nur is de veiligheid in Somalië. Waar zij eerst de bus pakten om te forensen naar hun werk, worden zij nu in gepantserde konvooien begeleid vanuit hun zwaarbewaakte compounds. Het land dat zij moeten opbouwen heeft bijna twintig jaar lang geen werkende regering gekend, ligt onder vuur door islamitische milities en beleeft een van de ergste droogtes van de afgelopen zestig jaar.

Hun nieuwe functies zijn daardoor niet zonder gevaar. Toen Nur burgemeester van Mogadishu werd kreeg hij meteen doodsbedreigingen:

“When I first took office my enemies used to call me every night and say ‘you will die, tomorrow you will die’.”

Maar de in het westen opgeleide Somaliërs laten zich hierdoor niet afschrikken en weten wat hun taak is: het verbeteren van de levens van het Somalische volk. Al is het maar door het ophangen van straatlampen in de stad. Nur:

“Seeing what was going on in north London made me realise what I could do in Mogadishu. I saw the regeneration of King’s Cross. It used to be dark, dirty and full of drugs and prostitutes. The main parts of Mogadishu haven’t had electric lighting for 20 years. I put lights in the markets and the main streets and it has made a huge difference.”