Burgemeester met buikpijn

Heeft Utrecht nog een burgemeester? Formeel wel. Gisteravond overleefde Aleid Wolfsen (PvdA) een raadsdebat, nadat hij uitgebreid beterschap beloofde en gemaakte fouten erkende.

Maar in politieke zin is het de vraag of de burgemeester niet te zeer is beschadigd om aan te kunnen blijven.

Het gaat de jurist en ex-parlementariër Wolfsen als stadsbestuurder in Utrecht vanaf het begin niet voor de wind. De gemeenteraad vergaderde gisteren voor de vijfde keer over gebreken in zijn optreden. Bij zijn benoeming was er een controverse over de hoge kosten voor de huur van een tijdelijke woning die Wolfsen declareerde. Daarna was er ophef over pogingen van de burgemeester om artikelen over hem uit het Algemeen Dagblad en Ons Utrecht te verwijderen. Vorig jaar faalde het gemeentebestuur én de burgemeester tamelijk opzichtig in een kwestie rond een weggepest homostel uit de Utrechtse wijk Terwijde.

De gemeente was daar te laat met camerabewaking, communiceerde slecht, stuurde de rechter een onvolledig dossier en wachtte acht maanden alvorens een verdachte te verhoren. Als klap op de vuurpijl liet de burgemeester het dossier met overlegverslagen met politie en justitie over deze kwestie vernietigen. En wel op een moment dat bekend was dat beide gedupeerde burgers naar de rechter wilden. De burgemeester vond de inhoud van het dossier niet relevant genoeg om te bewaren.

Zelfs als dat al zo mocht zijn, is de verantwoordelijke stadsbestuurder niet de juiste persoon om dat te beoordelen. Wie een actueel dossier in een brandende kwestie laat vernietigen, wekt automatisch de schijn op zich politiek te willen beschermen tegen de inhoud ervan. De burger, de rechter noch de gedupeerden kunnen er meer kennis van nemen.

Dit mag de burgemeester ernstig worden aangerekend. Het is niet voorstelbaar dat de jurist, politicus en oud-rechter Wolfsen niet begreep wat hij deed toen hij de verslagen liet vernietigen.

Eerder beloofde Wolfsen de raad voortaan ‘wijzer’ en ‘steviger’ op te treden. Bij de debatten over Terwijde zei de burgemeester dat het zijn ambitie was om het voortaan beter te doen. Hij bood excuses aan, sprak van een persoonlijke nederlaag en van buikpijn door de zaak.

Inmiddels is de grens van zijn geloofwaardigheid wel overschreden. De oppositie putte zich gisteravond uit in creatieve moties van ‘afscheid’ of afkeuring. Tenslotte kwam de burgemeester met de hakken over de sloot toen een motie vol afkeuring werd aangenomen, die vooral niet zo mocht heten. Na vier uur schorsing bleef het bij een ‘motie over de handelwijze’ van de burgemeester. De raad had geen zin in een crisis en keek weg. Maar die crisis is er wel en heet Aleid Wolfsen. Wie dossiers laat vernietigen is niet geschikt en dient af te treden.