'Britse soldaten martelden'

De Britse legerleiding is verantwoordelijk voor de dood in 2003 van een Iraakse hotelier. Hij bezweek in Britse gevangenschap aan de gevolgen van „een afschuwelijk voorval van ernstig en ongerechtvaardigd geweld”. Het was „een ernstige schending van regels”.

In een vernietigend rapport over de werkwijze van Britse militairen in Basra, in het zuiden van Irak, schrijft een onderzoekscommissie hoe de 26-jarige Baha Mousa werd opgepakt na een inval in het hotel waar hij werkte, waarbij wapens werden gevonden. Hij stierf nadat hij in Britse gevangenschap 93 verwondingen had opgelopen, waaronder een gebroken neus en gebroken ribben. Negen medeverdachten werden eveneens mishandeld.

Hoewel vier soldaten en de commandant (die al in 2005 is veroordeeld wegens doodslag) direct verantwoordelijk waren voor „de laffe mishandeling”, is sprake van „collectief falen” bij het ministerie van Defensie. Daar was men „kennelijk vergeten” dat hardhandige ondervragingen in 1972 waren verboden na stelselmatige mishandeling van IRA-gevangenen.

De commissie spreekt over „gebrek aan morele moed” bij anderen, die een oogje dichtknepen. Een katholieke geestelijke was „een slechte getuige” die „de steeds slechter wordende toestand van de gevangenen zou moeten hebben gezien”. Hij „had meteen moeten ingrijpen”, maar deed dat niet.

Minister van Defensie Liam Fox veroordeelde gisteren het gedrag van de militairen en eiste snel maatregelen van de legertop.