Berlijn pakt twee man met terreurplannen op

De politie van Berlijn heeft gisteren twee mannen opgepakt die verdacht worden van het voorbereiden van een of meer terreuraanslagen. Beide mannen, een 28-jarige Libanees en een 24-jarige Palestijn, hebben via internet grote hoeveelheden koelvloeistof besteld, aldus de politie. Bij verschillende bedrijven kochten ze zwavel- en zoutzuur. Van het mengsel zouden ze springstof hebben kunnen maken.

Met een grote inzet van personeel deden speciale politie-eenheden gisteren invallen bij de verdachten thuis, in de wijken Kreuzberg en Neukölln, en bij de Ar-Rahmannmoskee in Wedding, waar beiden wel eens kwamen. De Libanese verdachte werd al geruime tijd in de gaten gehouden. Hij geldt als fanatieke moslim en zou volgens de politie gefixeerd zijn op geweld.

Berlijnse media melden vandaag dat via een buitenlandse geheime dienst de politie is getipt over aankopen van ‘koelpads’, die via de digitale veiling Ebay werden aangeboden. Twee firma’s die zuren verkopen, in Berlijn en Baden-Württemberg, werden achterdochtig toen een van de verdachten bij hen bestellingen deed. Ze alarmeerden de politie. Het is nog onduidelijk wat de mannen precies van plan waren.

Het gevaar voor terreuraanslagen in Duitsland wordt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken als „onveranderd hoog” ingeschat. Begin dit jaar werden in Berlijn extra veiligheidsmaatregelen genomen na aanwijzingen voor mogelijke aanslagen. In april werden in Düsseldorf en Bochum drie vermoedelijke leden van de terreurorganisatie Al-Qaeda opgepakt, die aanslagen zouden hebben willen plegen.