Abvakabo tegen akkoord

De vakbond Abvakabo FNV heeft het nieuwe pensioenakkoord vanochtend in een ledenreferendum verworpen. Een meerderheid van 88 procent stemde tegen bij een opkomst van 13 procent van de circa 355.000 leden.

De Bondsraad van Abvakabo heeft waarnemend voorzitter Corrie van Brenk opdracht gegeven om aanstaande maandag tegen het akkoord te stemmen in de Federatieraad van de overkoepelende FNV Vakcentrale. Daarmee stemmen de twee grootste FNV-bonden – Bondgenoten en Abvakabo – tegen het pensioenakkoord dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius begin juni sloot met de werkgeversorganisaties en het kabinet.

Of een meerderheid van de FNV maandag voor of tegen het akkoord stemt, was nog niet duidelijk toen deze krant naar de drukker moest. De Bondsraad van FNV Bouw, die het akkoord aan een meerderheid kan helpen of niet, had begin deze middag nog geen besluit genomen.

De drie FNV-bonden zijn kritisch over het pensioenakkoord omdat stoppen met werken op je 65ste, bijvoorbeeld in zware beroepen, zou leiden tot een groot inkomensverlies. Ook zouden werknemers onevenredig veel risico dragen als pensioenfondsen in financiële nood komen door dalende beurskoersen.

Volgens het nieuwe akkoord moeten mensen langer doorwerken en stijgt de pensioen- en AOW-leeftijd in 2020 naar 66 en in 2025 waarschijnlijk naar 67. Het huidige stelsel wordt te duur door de vergrijzing en de stijgende levensverwachting.