Aardbeving was te voelen in een straal van 200 km

De aardbeving die Nederland gisteravond trof, heeft voor zover bekend weinig schade aangericht. De schok was rond 21.03 uur te voelen. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum is gelokaliseerd in het Duitse Goch, 26 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen.

De beving is in een straal van tweehonderd kilometer te voelen geweest, volgens Bernard Dost, seismoloog van het KNMI. Bij het KNMI kwamen tot twaalf uur afgelopen nacht vierduizend meldingen binnen van mensen die de schok hadden waargenomen. Veel meldingen kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Inwoners spraken over trillend meubilair en rammelende glazen. De trillingen zijn zelfs tot in Leiden en Den Haag gevoeld, volgens Dost.

De zwaarste geregistreerde aardbeving in Nederland deed zich in 1992 voor in Roermond. Die beving had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. De schade in Nederland en Duitsland bedroeg 200 miljoen gulden. In 2002 was er een beving bij het Duitse Alsdorf met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter, die in Zuid-Limburg goed te voelen was.

Een aardbeving met een kracht tussen 4 en 5 op de schaal van Richter doet zich gemiddeld een keer in de tien jaar voor in Nederland of directe omgeving, volgens Dost. Door Nederland lopen twee breuklijnen: de Peelrandbreuk en de Feldbiss, beide in het zuiden van het land. Seismologen hebben nog niet precies kunnen traceren welke breuklijn in het westen van Duitsland de beving gisteravond heeft veroorzaakt. De beving deed zich voor op zeven kilometer diepte.