Aanhangers van Gaddafi vuren opnieuw raketten af vanuit Bani Walid

A group of pro-Gaddafi soldiers, with their hands tied behind their backs after they were captured by anti-Gaddafi forces outside Libya's besieged city of Bani Walid, are being driven in the back of a pickup truck following clashes on the frontline September 9, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT MILITARY)
A group of pro-Gaddafi soldiers, with their hands tied behind their backs after they were captured by anti-Gaddafi forces outside Libya's besieged city of Bani Walid, are being driven in the back of a pickup truck following clashes on the frontline September 9, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT MILITARY) Rebellen vervoeren gevangen genomen loyalisten van Gaddafi nabij Bani Walid. Foto Reuters / Zohra Bensemra

Getrouwen van kolonel Gaddafi hebben vandaag vanuit de stad Bani Walid opnieuw raketten en mortieren afgevuurd. De stad wordt al dagen omsingeld door Libische rebellen, die de inwoners van de stad tot morgen de tijd hebben gegeven om zich over te geven.

Een commandant van de rebellen, Abdel-Razak al-Jazouri, onderstreept dat vandaag de laatste dag is voor de deadline. “Onze mannen bereiden zich voor op een aanval, wellicht zaterdag.”

De rebellen, die zich verenigd hebben in de Nationale Overgangsraad, zeggen tien aanhangers van de verdreven Gaddafi te hebben opgepakt. Zij worden op verdenking van spionage vastgehouden bij Wishtat, een controlepost op ongeveer dertig kilometer afstand van Bani Walid.

De rebellen zijn erin geslaagd het grootste deel van Libië in handen te krijgen. Maar zolang Gaddafi nog op vrije voeten is en radioboodschappen voor zijn aanhangers opneemt, kunnen de rebellen de overwinning nog niet claimen. Mahmoud Jibril, de nieuwe waarnemend premier van Libië, zei gisteren dat er pas een nieuwe regering kan worden gevormd als het hele land is ‘bevrijd’.

Volgens Jibril bieden de onderhandelingen voor de overgave van Bani Walid, Sirte en Sabha een mogelijkheid om nog meer bloedvergieten te voorkomen. De strijders die deze steden hebben omsingeld zullen niet schromen te reageren bij een aanval, aldus Jibril. Hij bekritiseerde de leiders van Bani Walid, die volgens hem “niet de intentie hebben getoond om vrede een kans te geven en het Libische volk bij elkaar te brengen”.