50.000 amateurs zonder speelpas

Tienduizenden amateurvoetballers mogen komend weekeinde en vermoedelijk ook het weekeinde daarna niet spelen. Zo’n vijftigduizend voetballers lopen rond met een verlopen spelerspas en hebben niet de moeite genomen deze te verlengen, zegt een woordvoerder van de voetbalbond KNVB.

Volgens de KNVB hebben verenigingen alles gedaan de voetballers aan een nieuwe pas te helpen. „De meeste leden besteedden echter geen aandacht aan tientallen mailtjes en telefoontjes van de vereniging. Zij dachten waarschijnlijk allemaal: het zal wel of het komt wel goed”, aldus de woordvoerder. „Misschien schrikken ze wakker als ze straks een aantal wedstrijden niet mogen spelen.”

Voetballers zijn bij elke wedstrijd verplicht hun spelerspas aan de scheidsrechter te laten zien. Deze passen werden vijf jaar geleden ingevoerd en verliepen aan het eind van vorig seizoen. De KNVB probeert zo’n 700.000 spelers al negen maanden te waarschuwen, zegt de bond.

De tienduizenden die geen gehoor gaven aan de oproep, zijn volgens de woordvoerder vooral recreatievoetballers en jeugdleden. Voor dit weekeinde zijn voetballers sowieso te laat om een nieuwe pas te regelen. Wie alsnog zijn pas verlengt, krijgt eerst een tijdelijke pas, maar de vraag is of dat voor volgend weekeinde lukt.

De KNVB heeft sinds de invoering van de spelerspas een speciale helpdesk in Rotterdam. Die wordt nu bemand door tien medewerkers die honderden telefoontjes per dag beantwoorden. „In augustus hebben we 11.000 e-mails gehad. Vorig jaar was dat de helft”, aldus de woordvoerder.

De KNVB heeft in totaal 1.179.000 leden en organiseert wekelijks meer dan 33.000 wedstrijden. In theorie kunnen wedstrijden als gevolg hiervan worden afgelast.

Uit onderzoek van deze krant bleek vorig jaar dat scheidsrechters in 2009 in het amateurvoetbal 19.030 rode en 198.929 gele kaarten uitdeelden, zo tonen cijfers van de KNVB aan. Steekproeven wezen uit dat het om een fractie van het totaal gaat.

Rapporten over geweld op de amateurvelden worden nauwelijks gemaakt. Clubs maken met elkaar afspraken en sluiten de rijen. Tienduizenden incidenten in het amateurvoetbal blijven zo onbestraft, bleek uit het NRC-onderzoek.