Wolfsen lijkt beladen Utrechtse raadsvergadering te overleven

Aalt ( Aleid ) WOLFSEN (1960) Burgemeester van de gemeente Utrecht. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Utrecht, 20 januari 2009
Aalt ( Aleid ) WOLFSEN (1960) Burgemeester van de gemeente Utrecht. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Utrecht, 20 januari 2009 Aleid Wolfsen mag aanblijven als burgemeester van Utrecht. Foto NRC / Vincent Mentzel

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht lijkt de raadsvergadering over de kwestie rondom het weggepeste homostel te gaan overleven. De coalitie heeft het vertrouwen vooralsnog niet in hem opgezegd.

Laatste update 1.24 uur:
Stadspartij Leefbaar Utrecht wil in de tweede termijn een motie van wantrouwen indienen. De VVD en CDA overwegen een motie van afkeuring. D66 lijkt te kiezen voor een motie van treurnis. De vergadering wordt na 1.35 uur hervat (livestream), nadat de schorsing meerdere malen is verlengd, omdat de partijen langer tijd nodig hadden om zich te beraden op hun posities. Er wordt gespeculeerd dat het niet om Wolfsen gaat maar om de coalitie.

Wolfsen erkende eerder vandaag dat er verslagen van de driehoeksoverleggen tussen hem, de politie en het Openbaar Ministerie zijn vernietigd zonder dat daar toestemming voor is verleend. Leefbaar Utrecht, de VVD en de SP eisten opheldering omtrent de gang van zaken rondom het weggepeste homostel.

De verslagen hadden een rol kunnen spelen bij de zaak die het stel tegen de gemeente heeft aangespannen en hadden daarom niet vernietigd mogen worden, zo stelt de oppositie. Volgens Wolfsen staan er in de stukken geen relevante feiten over de zaak van het homostel. Met dat antwoord nam de Utrechtse oppositie geen genoegen. Vincent Oldenburg, fractievoorzitter van Leefbaar Utrecht, zei eerder vandaag zelf te willen bepalen wat relevant is en wat niet.

De verdwenen stukken zijn conclusies uit 2009 van een overleg tussen politie, justitie en de burgemeester over de situatie van het stel. Volgens de Archiefwet mogen stukken na een jaar worden vernietigd, maar alleen als ze niet meer nodig zijn.

Toen de documenten begin dit jaar door de versnipperaar gingen, was al duidelijk dat het weggepeste stel naar de rechter zou stappen.

Op 30 augustus ging Wolfsen al door het stof tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Daar gaf hij toe de zaak niet goed te hebben aangepakt.