‘Turkse oorlogsschepen zullen voortaan boten naar Gaza begeleiden’

Caption: Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses the media in Ankara September 8, 2011. Turkey's plan to flex its naval muscles in the eastern Mediterranean risks being perceived as an over-reaction in Ankara's dispute with former ally Israel and as an assertion of regional power that could alienate even its new Arab admirers. Erdogan's ploy may fuel Western unease about Turkey's reliability as a NATO partner and its penchant for actions designed to court popularity in the Muslim world. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: POLITICS)
Caption: Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses the media in Ankara September 8, 2011. Turkey's plan to flex its naval muscles in the eastern Mediterranean risks being perceived as an over-reaction in Ankara's dispute with former ally Israel and as an assertion of regional power that could alienate even its new Arab admirers. Erdogan's ploy may fuel Western unease about Turkey's reliability as a NATO partner and its penchant for actions designed to court popularity in the Muslim world. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: POLITICS) De Turkse premier Tayyip Erdogan tijdens een persconferentie in Ankara vandaag. Foto Reuters / Umit Bektas

Voortaan zullen Turkse oorlogsschepen boten begeleiden die hulpgoederen vervoeren naar de Gazastrook.

Dat heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan zojuist gezegd tegenover Al Jazeera. Het betreft schepen uit Turkije die de Israëlische blokkade van Gaza willen doorbreken. Daarnaast benadrukte Erdogan dat Israël niet het enige land is dat gebruik mag maken van de rijke grondstoffen van het mediterrane gebied.

Verstoorde relatie Israël en Turkije vanwege Mavi Marmara

De relatie tussen de twee bondgenoten is de afgelopen week ernstig verstoord geraakt omdat Israël weigert verontschuldigingen aan te bieden voor de bestorming van het Turkse schip Mavi Marmara vorig jaar mei. Daarbij kwamen negen Turken om het leven.

Een uitgelekt VN-rapport stelt dat de bestorming door Israëlische commando’s terecht en legaal was, maar wel buitensporig en onredelijk. Volgens de VN moet Israël daarvoor spijt betuigen en een schadevergoeding betalen. Turkije eist ook excuses van Israël, maar zondag liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat niet te zullen doen. Wel betuigde hij spijt voor de negen doden.

Beelden van Al Jazeera van de bestorming

Turkije zet Israëlische ambassadeurs uit

Turkije schortte dinsdag alle defensiebanden met Israël op na vorige week al alle militaire akkoorden met zijn bondgenoot te bevriezen. Ook moesten de ambassadeur en alle Israëlische diplomaten met een hogere positie dan tweede ambassadesecretaris gisteren Turkije verlaten.

Erdogan liet dinsdag weten Gaza te willen bezoeken na zijn bezoek aan Egypte later deze maand. Zaterdag werd bekend dat de Turkse marine vanwege de diplomatieke rel zijn aanwezigheid in het oosten van de Middellandse Zee, in de buurt van de kust van Gaza, “significant” zal gaan opvoeren.

‘Erdogan wil gezichtsverlies vermijden’

Volgens onze correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, speelt Erdogan “hoog spel” om excuses af te dwingen van Israël en zo “gezichtsverlies” te vermijden. Vermeulen:

“Turkije heeft al aangegeven dat Turkse schepen voor de kust van Israël gaan patrouilleren. Daar kan bijkomen dat deze schepen naar Gaza gaan begeleiden. Maar dat is niet de hoofdreden van de aanwezigheid van de Turkse marine voor de kust van Israël. Ankara wil zijn bondgenoot hiermee economisch onder druk zetten. Erdogan weet dat het economisch niet zo goed gaat met Israël op dit moment en wil de Israëlische handel van gas met Cyprus bemoeilijken en zo Jeruzalem tot excuses te dwingen. In het VN-rapport staat dat de blokkade van Gaza legaal is en dat de Turkse regering meer had kunnen doen om de negen doden op de Mavi Marmara te voorkomen. Erdogan wil gezichtsverlies voorkomen. En wat doe je dan? dan ga je heel hard roepen.”

“Erdogan speelt hoog spel. Hij zegt dit aan de vooravond van zijn bezoek aan het Midden Oosten. Hij bezoekt eerst Egypte, daarna Libië en Tunesië. Hij distantieert zich door al deze maatregelen te treffen van Israël. In het machtsvacuum dat in de regio is ontstaan wil hij dat de naam Erdogan blijft hangen.”