Training politie Kunduz mogelijk eerder van start

Nederland begint mogelijk eerder met de acht weken durende training van agenten in Afghanistan. Het plan was dat Nederland er in 2012 mee zou beginnen, maar er vindt overleg plaats met de partners om mogelijk eerder aan te vangen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond.

De training van Afghaanse agenten bestond eerder uit zes weken en werd tot dusver in Kunduz alleen door Duitse trainers verzorgd. In mei besloot de NAVO tot een proef met een acht weken durende opleiding. Volgens Buitenlandse Zaken kan op basis van deze proef worden overgegaan tot versnelde invoering.

Nederland is blij dat de langere basisopleiding mogelijk sneller gaat worden ingevoerd, aldus Buitenlandse Zaken.

“Hiermee wordt de kwaliteit van de basisopleiding voor politieagenten vergroot en komt er bijvoorbeeld meer ruimte voor alfabetisering en mensenrechten in de opleiding.”

In een brief die binnenkort aan de Tweede Kamer wordt gestuurd wordt nader ingegaan op de acht weken durende opleiding die Nederlanders in Kunduz gaan geven.