Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Stedelijk Museum in Amsterdam gaat opnieuw dicht

Verbouw en nieuwbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam op het Museumplein. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 17 maart 2010
Verbouw en nieuwbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam op het Museumplein. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 17 maart 2010 Het Stedelijk Museum in Amsterdam sluit volgende maand opnieuw haar deuren. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat over een maand opnieuw voor onbepaalde tijd dicht. Dat zeggen bronnen binnen het museum en andere betrokkenen tegen NRC Handelsblad.

Het museum is al zeven jaar gesloten wegens een grootscheepse verbouwing, maar stelde in september 2010 de gerenoveerde oudbouw weer open voor het publiek. Die tentoonstellingsruimte wordt nu dus opnieuw gesloten, onder meer, naar verluidt, om de oudbouw te verbinden met de nieuwbouw. Hoeveel tijd daarvoor nodig is, is niet bekend.

Over de sluitingsdatum is geruime tijd onderhandeld tussen de gemeente, die eigenaar is van het gebouw, de museumdirectie en de aannemer. De sluiting zou enkele malen uitgesteld zijn, op verzoek van de museumdirectie. De sluiting is een tegenslag voor diegenen die hadden gehoopt dat het museum in fasen geheel zou heropenen.

“Het is slecht voor het museum, slecht voor de kunstwereld en slecht voor de stad Amsterdam”, zegt een bron.

Het Stedelijk Museum sloot in 2004 zijn deuren voor de verbouwing en zou oorspronkelijk in 2008 heropenen, maar door fouten en vertragingen bij de bouw schoof die datum steeds verder op. Onder druk van de politiek heropende het Stedelijk in september 2010 gedeeltelijk, in de gerenoveerde oudbouw, met de tentoonstelling The Temporary Stedelijk, na een korte sluiting gevolgd door The Temporary Stedelijk 2.

Begin dit jaar deed zich een nieuwe tegenslag voor bij de verbouwing, toen hoofdaannemer Midreth failliet ging. Bouwbedrijf VolkerWessels nam de klus eind maart over en stelde toen dat het nog tien maanden nodig had om de bouw af te ronden. Dat zou betekenen dat het gebouw in februari 2012 opgeleverd kan worden. Daarna moet het nog ingericht worden. De gemeente noemt geen streefdatum meer voor de heropening.

In de oudbouw van het Stedelijk is sinds 13 augustus een eerbetoon te zien aan grafisch ontwerper Wim Crouwel. Deze had eerst geen einddatum, maar op de website van het museum staat nu dat deze eindigt op 9 oktober. Volgens een woordvoerder van het museum is dat omdat er “veel vragen over kwamen”, maar zij wil niet bevestigen dat het museum op die datum dichtgaat. De gemeente Amsterdam wilde evenmin bevestigen dat het museum sluit.

Het Stedelijk Museum is niet het enige museum aan het Museumplein dat wordt verbouwd. Ook het Rijksmuseum wordt momenteel gerenoveerd en is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek. De heropening is gepland in de eerste helft van 2013. In het najaar van 2012 sluit het Van Gogh Museum zes maanden zijn deuren. Een deel van de collectie van dit museum wordt dan getoond in de Hermitage Amsterdam. Als de verbouwing van het Stedelijk nog lang op zich laat wachten, betekent dat mogelijk dat de drie grote kunstmusea aan het Museumplein volgend jaar tegelijk gesloten zijn.