Rakettenregen voor rebellen Bani Walid - Gaddafi verkocht goud

Rebellen op de uitkijk nabij Wadi Dinar. Foto AP / Alexandre Meneghini

De strijd om de woestijnstad Bani Walid in Libië is vandaag heviger geworden. Na Moammar Gaddafi’s hoopvolle boodschap vanochtend vuurden zijn getrouwen zeker tien raketten af op de rebellen die het bolwerk omsingeld hebben.

Het bombardement had als doel Wadi Dinar, een kleine 20 kilometer verderop. Er zijn geen berichten over slachtoffers. De rebellen houden zich al dagen op in de omgeving van de stad waar loyalisten van Gaddafi zouden zitten. Ze zeggen te wachten met aanvallen tot de Nationale Overgangsraad hiervoor groen licht geeft.

Vandaag werd tevens duidelijk dat de gewezen Libische leider tijdens de opstand ongeveer 20 procent van de goudreserves verkocht. Volgens de Libische Centrale Bank heeft Gaddafi 1 miljard euro binnengehaald door 29 ton goud te verkopen aan lokale handelaars.

Libië heeft naar schatting 145 ton aan goud. De bank zegt dat van haar tegoeden niets is ontvreemd tijdens de opstand. Er zou nog zo’n 18 miljard in kas zijn, in andere landen wordt ongeveer 65 miljard vastgehouden. Bij deze bedragen zijn niet de saldi opgeteld die de familie Gaddafi buiten de Libische bankensector heeft gestald.