Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Rampen

Hoe Japan na de tsunami de draad weer oppakte

Op 11 maart trof een verwoestende aardbeving en tsunami het noorden van Japan. Het gevolg, lekkende kernreactoren, duizenden doden, vermisten en ontheemde Japanners en een omvangrijke deuk in de Japanse economie. Hoe ziet Japan er zes maanden later uit? Hieronder een overzicht van verschillende plaatsen in Japan waar de voortgang van de opruimwerkzaamheden te zien is: vlak na de ramp, drie maanden na de ramp (in juni) en aan het begin van deze maand.
Rikuzentakata in de Iwate prefectuur.
AP / Kyodo News
Een visserschip belandde door de tsunami in maart in Kesennuma. Negen maanden later willen de inwoners het schip tot monument laten verklaren.
AP / Kyodo News
Door de tsunami in maart spoelden vissersboten aan in Kesennuma. In juni lagen deze daar nog, maar zijn inmiddels geborgen.
AP / Kyodo News
De voortgang van de opruimwerkzaamheden in Sendai in het noordoosten van Japan.
AP / Kyodo News
Door de tsunami kwam de toeristenboot "Hamayuri" terecht op een gebouw in Otsuchi. Na zes maanden is de meeste rotzooi opgeruimd.
AP / Kyodo News
Het kustgebied van Iwanuma in de Japanse prefectuur Miyagi.
AP / Kyodo News
In Otsuchicho in het noorden van Japan vinden zes maanden na de aardbeving en de tsunami nog steeds opruimwerkzaamheden plaats.
AP / Kyodo News
Sendai Airport in Sendai. Zes maanden na de aardbeving en de tsunami is het vliegverkeer hier weer hervat.
AP / Kyodo News
De verwoesting bij Kesennuma in het noorden van Japan.
AP / Kyodo News
Ishinomaki, in de noordoostelijke Miyagi prefectuur.
AP / Kyodo News
De verwoesting en schoonmaak van Higashimatsushima.
AP / Kyodo News
Op deze foto's is de verwoesting van de Matsukawaura haven in Soma te zien. De boten die hier aanspoelden na de tsunami zijn zes maanden na dato weggesleept.
AP / Kyodo News
De stad Natori in het noorden van Japan. De eerste maanden na de tsunami stond er nog maar een huis omhoog. Op 6 september was het huis uiteindelijk verdwenen.
AP / Kyodo News