Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gitta Luiten verlaat Mondriaan Stichting

Amsterdam, 28-03-2011. Gitta Luiten. Groepsgesprek bij de Mondriaanstichting. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Amsterdam, 28-03-2011. Gitta Luiten. Groepsgesprek bij de Mondriaanstichting. Foto Leo van Velzen NrcHb. Gitta Luiten gaat het Mondriaan Fonds toch niet leiden. Foto NRC / Leo van Velzen

Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting, verlaat die stichting in december van dit jaar. Zij zal niet, zoals was gepland, directeur worden van het nieuwe Mondriaan Fonds, dat per die datum ontstaat uit een fusie van de Mondriaan Stichting en het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst BKVB. Voor dit fonds zal een nieuwe directeur worden gezocht. Dat melden verschillende bronnen aan NRC Handelsblad.

De Mondriaan Stichting ondersteunt jaarlijks met zo’n 20 miljoen euro beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed. Luiten was sinds 2001 directeur van de Mondriaan Stichting. Onder haar leiding droeg het fonds op verschillende manieren bij aan de opinievorming over cultuurbeleid. Luiten (1968) stond steevast bovenaan lijstjes van toonaangevende personen in de cultuursector.

De Mondriaan Stichting en het Fonds BKVB krijgen nu nog samen 41,2 miljoen euro. In april werd besloten dat Luiten het fusiefonds zou leiden. Maar deze zomer besliste het kabinet over de bezuinigingen in de kunstsector. Vanaf 2013 blijft voor het Mondriaan Fonds 25,6 miljoen euro over: een bezuiniging van 35 procent bovenop de korting van 5 procent die het kabinet alle kunstinstellingen oplegt. De bezuinigingen betekenen dat het fusiefonds een deel van zijn mensen zal moeten ontslaan.

Luiten zegt:

“Het is in het belang van het nieuwe fonds dat een nieuwe directeur, zonder loyaliteiten naar een van beide organisaties, de reorganisatie gaat leiden. Het is ook logisch dat een nieuwe directeur betrokken is bij het beleidsplan; daarom is dit het juiste moment om te vertrekken. De fusie is afgerond en het is tijd voor wat nieuws, zowel voor de organisatie als voor mij.”

Het bestuur van de Mondriaan Stichting betreurt het vertrek van Luiten, maar heeft er begrip voor. Joost Kuiper, waarnemend voorzitter:

“De aangekondigde bezuinigingen betekenen dat Luiten het beleid dat ze in tien jaar heeft opgebouwd, eigenhandig zou moeten afbouwen. Bovendien moet er volgend jaar stevig worden gereorganiseerd; dat is voor een nieuwe directeur makkelijker.”