Gavazzi wint achttiende etappe Vuelta

Francesco Gavazzi heeft de achttiende etappe van de Vuelta gewonnen. De Italiaan van Lampre sprintte na 175 kilometer tussen Solares en Noja sneller dan de Belg Kristof Vandewalle.

Beiden maakte deel uit van een lange vlucht. Het peloton kwam op meer dan zeven minuten aan. Juan Jose Cobo behoudt de rode leiderstrui.

De vlucht van de dag werd al op tien kilometer van de start ingezet, toen zeventien man het hazenpad kozen. Op iets minder dan dertig kilometer van de streep, op de flanken van de Puerto de Fuente las Varas, de laatste van vijf beklimmingen, sprong Sergio Paulinho weg bij de tien overgebleven ontsnapten.

De Portugees van Radioshack kwam als eerste boven en pakte in de afdaling een voorsprong van bijna een minuut. In de resterende vlakke kilometers werkten de tien echter goed samen en het gat met Paulinho slonk gestaag. Op ruim twee kilometer van de finish werd de vlucht van de Portugees daardoor verijdeld.

Bij het inlopen van Paulinho demarreerden Gavazzi (Lampre) en Vandewalle (Omega Pharma-Lotto). Het Belgisch-Italiaanse duo streed vervolgens in de straten van Noja om de zege. Gavazzi sprong uit het wiel van Van de Walle en bleek veel sterker in de sprint. Op tien seconden was de derde plaats voor Skil-Shimano-coureur Alexandre Geniez.

Bauke Mollema raakte zijn groene puntentrui weer kwijt. De Raborenner zag Joaquin Rodriguez (Katusha) punten verzamelen en de Spanjaard ging hem daardoor weer voorbij.