Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Gaddafi verlaat Libië nooit, aldus Moammar zelf

Gaddafi in een vandaag verschenen homevideo uit 2005 met zijn kleinkinderen.

“Gaddafi zal het land van zijn voorouders nooit verlaten”, zei de verdreven Libische leider vandaag over zichzelf in een audioboodschap. Vijf minuten lang sprak hij onder meer tegen dat hij niet meer in Libië is en spoorde hij volgelingen aan te blijven vechten.

Moammar Gaddafi is al weken niet meer in levende lijve gezien. Onduidelijk is of de stem, vanochtend uitgezonden via de aan hem loyale Syrische zender Al-Rai TV, daadwerkelijk aan Gaddafi toebehoort. Zijn boodschap komt op een moment dat diverse verhalen over zijn verblijfplaats de ronde doen en de rebellen noch de NAVO zegt te weten waar Gaddafi precies is.

“Aan al mijn geliefde Libiërs; het Libische land is van jullie en jullie moeten het verdedigen tegen al die verraders, de honden, die naar Libië zijn gekomen in een poging het land over te nemen. Het waren spionnen van de Italianen en nu zijn ze dat voor de Fransen. Al die maden en ratten… vang ze allemaal, zij die samenwerken met de NAVO en het Verenigd Koninkrijk om ons land te bombarderen en ons en onze kinderen te doden. Gaddafi verlaat het land van zijn voorouders niet.”

‘Alsof voor het eerst een konvooi naar Niger rijdt’

Toen de gevluchte dictator zei “klaar te zijn om het gevecht in Tripoli aan te gaan” kon nog getwijfeld worden aan hoe recent de opname is. Maar Gaddafi sprak in de boodschap tevens de geruchten tegen over zijn vertrek naar Niger. Hij deed ze af als “psychologische oorlogsvoering en leugens” van de Nationale Overgangsraad. In de afgelopen dagen werd flink gespeculeerd over een mogelijke gang van Gaddafi naar de zuidelijke buurlanden Niger of Tsjaad.

Hoewel werd aangenomen dat hij in Sirte zou zitten, werd hierna gedacht dat hij de zuidelijke grens kon oversteken nadat hij het belegerde Bani Walid was ontvlucht. Een delegatie van SUV’s was inderdaad via die stad in Niger aangekomen, maar Gaddafi zei vanochtend “dat daar niets vreemds aan is”. Het bleken leden van zijn regime te zijn. “Alsof dit voor het eerst is dat er een konvooi naar Niger rijdt”, sneerde hij nog.

Strijd om Bani Walid gaat door

In het noordelijk gelegen Bani Walid, 140 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, is vanochtend weer stevig gevochten. Buiten de stad waren hevige explosies te horen, meldt AP. Nadat opnieuw versterkingen aankwamen hebben de rebellen nu met duizenden Bani walid, waar zich naar verluidt vele Gaddafi loyalisten bevinden, omsingeld. De rebellen zijn er vrij zeker van dat Gaddafi’s voornaamste zoon, Saif al-Islam, nog in de stad is.

Al Jazeera over de homevideo van Gaddafi en de zoektocht naar hem door de rebellen:

‘Zeker 30.000 doden door opstand Libië’

Tijdens de ruim zes maanden durende opstand in Libië zijn zeker dertigduizend doden gevallen. Voorts zijn ruim vijftigduizend mensen gewond geraakt. Dit heeft de Libische interim-minister van volksgezondheid Naji Barakat gezegd. De genoemde getallen zijn gebaseerd op tellingen in sommige gebieden en schattingen in andere gebieden, zei Barakat.