EU: Griekenland wordt niet uit eurozone gezet

Voor het Grieks parlement wordt al de hele dag gedemonstreerd tegen de nieuwe bezuinigingen van de Griekse regering. AFP / Filippo Monteforte
Voor het Grieks parlement wordt al de hele dag gedemonstreerd tegen de nieuwe bezuinigingen van de Griekse regering. AFP / Filippo Monteforte Voor het Grieks parlement werd in juni hevig gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van de Griekse regering. AFP / Filippo Monteforte

Griekenland zal niet uit de eurozone gezet worden vanwege de economische crisis. Deelname aan de eurozone is onherroepelijk.

Dat heeft de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische zaken Olli Rehn zojuist tijdens een persconferentie verklaard, meldt persbureau AFP. De Europese Commissie oordeelde vandaag dat een gedwongen uitsluiting van Griekenland uit de eurozone niet aan de orde is en daarover ook geen discussie kan bestaan.

Afgelopen weekend gaf VVD-coryfee Frits Bolkestein in het programma Nieuwsuur nog gevolg aan de uitlatingen van critici binnen de eurozone door te stellen dat Griekenland zo snel mogelijk uit de eurozone moet stappen, omdat anders de eurocrisis escaleert. Gisteren werd bekend dat Griekenland mogelijk niet kan voldoen aan de hervormingsvoorwaarden om een volgende tranche aan noodsteun te ontvangen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Dat nieuws voedt de twijfels bij eurosceptici over het oplossen van de Europese schuldencrisis.

Op 21 juli bereikten de leiders van de eurozone een akkoord om de schuldencrisis in Griekenland op te lossen. Hierin werd bepaald dat het land een tweede noodpakket ontvangt van 160 miljard euro en 35 miljard euro voor garantiestellingen. Daarnaast wordt de rente op de leningen voor Griekenland verlaagd en wordt de looptijd van leningen aan Griekenland verdubbeld van 7,5 jaar naar vijftien jaar. Vorig jaar werd Griekenland ook al een noodlening verstrekt van 110 miljard euro.