Oud-DSB topman Dirk Scheringa richt nieuw financieel bedrijf op

Caption: Nederland, Amsterdam, 16-10-2009 Dirk Scheringa, DSB, verlaat rond 18.30 uur na urenlange gesprekken de rechtbank en geeft kort uitleg aan de journalisten.Foto Maarten Hartman
Caption: Nederland, Amsterdam, 16-10-2009 Dirk Scheringa, DSB, verlaat rond 18.30 uur na urenlange gesprekken de rechtbank en geeft kort uitleg aan de journalisten.Foto Maarten Hartman DSB-topman Dirk Scheringa op archiefbeeld voor de Amsterdamse rechtbank, 16 oktober 2009. Foto NRC / Maarten Hartman

De voormalige topman van de gevallen DSB Bank, Dirk Scheringa, heeft een nieuw bedrijf in de financiële sector opgericht.

Dirk Scheringa Factoring (DSF) gaat zich bezighouden met het zogenoemde factoring, meldt RTL Nieuws. Dat houdt in dat DSF geld voorschiet aan mkb-bedrijven die nog geld moeten ontvangen van klanten. Doordat bedrijven met een lager bedrag genoegen nemen, maakt DSF winst.

Volgens Scheringa lost DSF hiermee een groot probleem op voor mkb-bedrijven omdat klanten vaak lang wachten met het betalen van rekeningen. Ook zouden banken niet graag deze bedrijven tegemoet willen komen. Hierdoor raken ze in geldnood, aldus Scheringa.

Factoring is relatief nieuw, schrijft RTL Nieuws en daardoor is het toezicht erop nog beperkt. Zo staat de methode niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. In oktober 2009 ging de vorige onderneming van Scheringa failliet. Daarop deed hij aangifte tegen DNB en vier directieleden voor het schenden van de geheimhoudingsplicht. Volgens Scheringa had DNB informatie verstrekt “aan derden” over een noodregeling die was aangevraagd voor de DSB Bank.

Na een oproep van Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed aan spaarders om hun geld op te nemen bij de DSB tijdens een uitzending van ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland kwam de bank in de financiële problemen.