Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De 9/11 tapes: wat gebeurde er in de lucht?

Manhattan na de aanslagen op 11 september 2001. Foto AP

Eerst lijkt het voor de Amerikaanse luchtverkeersleiders een dag als alle andere, maar later breekt grote paniek uit in de ochtend van 9/11.

In de controlekamers wordt het contact verloren met het American Airlines toestel-11. De medewerkers reageren koel, niet wetend wat hun te wachten staat. Later zal blijken dat dit vliegtuig de eerste is die het World Trade Center doorboort. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Een fractie later meldt een vliegtuigkaper dat hij een bom heeft aan boord van de United 93. Daarna verdwijnt ook de United 77 van de radar.

The New York Times heeft een selectie van - gedeeltelijk eerder vrijgegeven - audio-opnamen van de Amerikaanse luchtverkeersleiders online gezet. Het transcript loopt automatisch mee met de audio.

De luchtverkeersleiders zijn totaal verrast door wat zich voltrekt en weten zich duidelijk geen raad met de situatie.