Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

CPB: bezuinigingen op pgb wél haalbaar - oppositie wil spoeddebat

Dat vanmorgen op basis van een publicatie van het CPB door oppositiepartijen werd geconstateerd dat de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) te weinig opleveren, wordt tegengesproken door het Centraal Planbureau zelf. Dat meldt de NOS.

Het kabinet wil dat veel minder mensen gebruik gaan maken van een pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen. Zo hoopt het kabinet 900 miljoen euro te bezuinigen. Het kabinet garandeert tegelijkertijd dat mensen dezelfde zorg zullen krijgen. Het CPB berekende dat dat niet 900, maar 600 miljoen zou opleveren en dat bovendien de zorg voor pgb’ers niet hetzelfde blijft, ook al beloofde staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten dat dat wel het geval zou zijn.

GroenLinks reageerde vanmorgen door te stellen dat de plannen dus de prullenbak in moeten. “Want nu verliezen mensen de regie over hun zorg en krijgt Nederland daar niks voor terug,” zei partijleider Jolande Sap.

Dat weerspreekt het CPB vanmiddag. Volgens de ‘nationale rekenmeester’ zijn die conclusies te kort door de bocht. Er is weliswaar een verschil van 300 miljoen tussen de geplande bezuinigingen en wat er als daadwerkelijke bezuiniging uit hun berekening kwam, maar een aantal meevallers zorgt ervoor dat het totaalbedrag toch in de buurt komt.

De kanttekening over de belofte van Veldhuijzen van Zanten - dat mensen die zorg echt nodig hebben er niet op achteruit gaan - blijft staan. In dat geval valt het bedrag lager uit. Paul Besseling van het CPB:

“Een aantal huidige pgb-houders zal afhaken en anderen zullen naar professionele thuiszorginstellingen gaan. We hebben aangenomen dat dat voor hetzelfde bedrag kan, maar die instellingen zijn over het algemeen iets duurder dan de mantelzorgers. Dat betekent dat ze in uren gemeten voor hetzelfde bedrag iets minder zorg zullen leveren.”

Oppositie vraagt spoeddebat aan

De voltallige oppositie heeft vanmiddag een spoeddebat aangevraagd over de bezuinigingsplannen. Fractieleider Jolande Sap (GroenLinks) vroeg het debat namens de oppositie aan. Ze wilde eigenlijk een regulier debat, maar dat werd geblokkeerd door de gedoogcoalitie van VVD, PVV en CDA. Daarop vroeg Sap een spoeddebat aan, dat volgens haar volgende week zou moeten worden gehouden. De coalitiepartijen willen wel snel een brief van het kabinet over de kwestie.

Bij het debat moet van de oppositie niet alleen staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) aanwezig zijn, maar ook premier Mark Rutte (VVD).