CPB: bezuinigen op pgb leveren minder op

De bezuinigingsplannen die het kabinet heeft met het persoonsgebonden budget zijn onhaalbaar en leveren niet de gewenste besparing op. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde berekening van het Centraal Planbureau (CPB).

Het kabinet wil dat veel minder mensen gebruik gaan maken van een pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen. Zo hoopt het kabinet 900 miljoen euro te bezuinigen. Het kabinet garandeert tegelijkertijd dat mensen dezelfde zorg zullen krijgen.

Volgens het CPB is dat onhaalbaar. Het kabinetsplan levert volgens de berekeningen niet 900, maar 600 miljoen euro op. Bovendien blijft de zorg voor pgb’ers dan niet hetzelfde, iets wat staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) eerder wel beloofde. Als het kabinet die belofte nakomt, zou de totale bezuiniging op nul kunnen uitkomen.

Het bureau rekende de plannen door op verzoek van de oppositie. GroenLinks laat in een reactie weten dat de plannen van tafel moeten. Partijleider Jolande Sap:

“De plannen kunnen wat mij betreft de prullenbank in. Want nu verliezen mensen de regie over hun zorg en krijgt Nederland daar niks voor terug.”

En tegenover de NOS:

“Iedereen is het er over eens dat dit een ideale manier van zorg is. De reden voor afschaffen was een bezuiniging. Nu dit niet gehaald wordt, willen wij dat het kabinet anders gaat hervormen in de zorg. Ik ga daar bij de begroting ook plannen voor presenteren.”

De partij wil een debat met premier Mark Rutte over het onderwerp.

PvdA-leider Job Cohen noemt de plannen ‘broddelwerk’.

“Ik heb de staatssecretaris steeds opnieuw horen zeggen dat het goed zou komen voor de mensen die zorg nodig hebben. Dat is dus niet het geval. Wij vinden dat de maatregel van tafel moet.”

Het kabinet heeft nog niet gereageerd op de cijfers.

De notitie van het CPB is hier in pdf-vorm te lezen.