Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Brenno de Winter niet vervolgd om hacken OV-chipkaart

OV-chipkaartpoortjes op het station in Leiden. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter zal niet door het Openbaar ministerie worden vervolgd voor fraude met gemanipuleerde OV-chipkaarten. De Winter toonde in januari fundamentele lekken in de OV-chipkaart aan.

Dat meldt De Winter op Twitter.

Twitter avatar brenno Brenno de Winter Het OM seponeert mijn zaak. Gesprek bijna rond. Kom zo naar buiten. Ik ben zo blij en opgelucht.

Vanaf december reisde De Winter en SP-Kamerleden met gemanipuleerde OV-chipkaarten. Het bleek dat conducteurs en de apparatuur van de stations niet konden zien dat het geld op de kaart niet echt gestort was. Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-kaart, deed in januari pas aangifte van de fraude. Dat was drie weken nadat de eerste gemanipuleerde kaarten werden gebruikt.

Alleen tegen De Winter werd aangifte gedaan, terwijl andere journalisten ook OV-chipkaarten kraakten, schrijft Webwereld. In juli diende De Winter een klacht in bij de hoofdofficier van Justitie in Utrecht omdat hij gehinderd zou worden in de uitoefening van zijn vak vanwege de mogelijke strafzaak tegen hem.

Het OM bevestigt nu dat ondanks dat het handelen van De Winter de wet overtreedt, maar dat hij dit vanuit een journalistiek oogpunt deed.

OV-chipkaart met Windows-programma te kraken

In 2008 werd al bekend dat de ov-chipkaart gemakkelijk te kraken is. De beveiliging bestaat uit een ingewikkeld systeem van wachtwoorden, maar door een ontwerpfout is de chip gemakkelijk te hacken. In eerste instantie konden alleen hackers dat doen, maar met het Windows-programma OVSaldo konden de gegevens op de kaart eenvoudig door iedereen gemanipuleerd worden. De Winter publiceerde de handleiding voor het kraken van de kaart in het magazine PCActive. (pdf handleiding)

Beelden van de NOS uit januari over de zaak