Automatisch 112-belsysteem in alle auto’s in 2015

Nieuwe auto’s moeten vanaf 2015 zijn uitgerust met een systeem dat bij ongelukken automatisch de hulpdiensten waarschuwt. Dat halveert de tijd die verstrijkt voor ambulances en politie op de plaats van het ongeval arriveren, schrijft De Volkskrant.

Eurcommissaris Neelie Kroes maakt de verplichting voor de autoindustrie vandaag bekend. De Europese Commissie pleitte in 2009 al voor een vrijwillige invoering, maar dat heeft niet gewerkt. Slechts 0,7 procent van de Europese auto’s is uitgerust met het zogenoemde ‘eCall’-systeem.

Het systeem is mede ontwikkeld met Europese subsidie. Als een auto betrokken raakt bij een ongeval, belt het systeem automatisch naar 112 en geeft het de locatie van het voertuig door. Het systeem kan met een knop ook worden geactiveerd door de bestuurder.

Volgens de commissie zal het meldsysteem zeker honderden mensenlevens per jaar redden.