Aardschok gevoeld in Nederland - epicentrum in Duitse Xanten

Over de grens van Nederland met Duitsland is vanavond een aardschok gemeten. Volgens het German Research Centre for Geosciences had de aardbeving een kracht van 4.5 op de schaal van Richter.

Het epicentrum lag zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen (video) bij het Duitse Xanten. Dat heeft een woordvoerster van het KNMI bevestigd, zo meldt NU.nl. De aardschok vond rond 21.00 uur plaats op een diepte van 7 kilometer. De oorzaak ervan is nog niet bekend.

Veel delen van Nederland hebben de beving gevoeld. Tot in Utrecht en Leiden zijn meldingen binnengekomen van trillingen (video). Hulpdiensten uit verschillende regio’s hebben tientallen telefoontjes binnengekregen van mensen die willen weten wat er aan de hand was.

Er is tot nog toe niets bekend over mogelijke schade.

De aardbeving bracht de nodige commotie teweeg op Twitter. Ervaringen werden uitgewisseld, wat ervoor zorgde dat het onderwerp binnen no time trending werd wereldwijd.
RTL-correspondent Erik Mouthaan in een reactie:

Twitter avatar erikmouthaanRTL erikmouthaanRTL Die aardbeving in Nederland had meer kracht op de schaal van Twitter dan op de schaal van Richter #beving

Zie hier meer dan 51000 tweets over de aardbeving in Nederland tussen 21.15 uur en 21.35 uur met geografische locatie.

Telefoonnetwerken in het oosten van het land en verschillende websites, waaronder die van TV Gelderland, werden na de beving overbelast.