Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

’9/11 was geen keerpunt’

(Tekening Bill Day)

Onafhankelijk van elkaar komen Timothy Garton Ash en Dominique Moïsi, twee gerenommeerde commentatoren, vandaag tot de conclusie dat de aanslagen van 9/11 geen keerpunt waren in de internationale politiek.

Het was vooral een eindpunt, schrijft de Fransman Moïsi in de Herald Tribune, een symbool voor het einde van de American Century, de 20ste eeuw:

The purported American victory against fundamentalism has been a Pyrrhic one not only because of its financial, moral and diplomatic cost, but in its overreaction, in the waste of energy that could have been used far better in Afghanistan than in Iraq.

America probably underreacted to the terrorist threat before 9/11, and overreacted after the event.

So 9/11 is a historical moment, but not necessarily for the reasons that seemed to prevail at the time. It did not signal the arrival of a new world, but it has accelerated the end of the American Century.

Moïsi vraagt zich af of de eeste tien jaar van de 21ste eeuw voor de VS niet een verloren decennium zijn en dat alle energie en aandacht die in de strijd tegen terrorisme zijn gaan zitten, de aandacht niet hebben afgeleid van de belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen tien jaar: de opkomst van Azië.

Garton Ash volgt ongeveer dezelfde lijn. De Britse historicus vraagt zich in The Guardian af hoe we over twintig jaar tegen 9/11 zullen aankijken. Als een incident, een doodlopende zijweg in de geschiedenis, voorspelt hij. Hij wijst op de enorme kosten, direct en indirect, van de oorlogen in Afghanistan en Irak, die volgens sommige berekeningen uitkomen op 3200 tot 4000 miljard dollar.

When the anniversary articles come to be written on 11 September 2031, will commentators look back on a 30 years war against Islamist terrorism, comparable to the cold war, as the defining feature of world politics since 2001? I think not. They will most likely see this longer period as being defined by the historic power shift from west to east, with a much more powerful China and a less powerful United States, a stronger India and a weaker European Union.