Slangenburgberaad: existentieel probleem CDA, rol in marge dreigt

Abdij Slangenburg nabij Doetinchem. Foto NRC / Rien Zilvold

Als het CDA binnen een jaar geen goed verhaal heeft richting de kiezers, is de partij veroordeeld tot een rol in de marge. Dat zegt Hein Pieper, oprichter van de onafhankelijke CDA-denktank Slangenburgberaad.

“Als het CDA binnen een jaar zijn verhaal niet op orde heeft, wordt de partij weggespeeld bij de verkiezingen.” Hein Pieper, oprichter van de CDA-denktank Slangenburgberaad, uit vandaag in een interview met Nu.nl grote bezorgdheid.

‘Kiezers herkennen bij Verhagen niet een duidelijk CDA-profiel’

Het oud-Kamerlid en de partijvoorzitter van het CDA Overijssel heeft weinig hoop op Maxime Verhagen, algemeen gezien als de leider van het CDA.

“Hij zit zo dicht op het kabinet dat het voor hem moeilijk is een goed duidelijk CDA-profiel neer te zetten. Je ziet dat kiezers dat niet bij hem herkennen. Hij doet het als minister goed, maar als CDA-er binnen dit kabinet onvoldoende.”

‘CDA heeft neoliberale agenda te weinig doorgeprikt’

Na de dramatisch verlopen parlementsverkiezingen in juni 2010 richtte Pieper met mede-CDA’ers het Slangenburgberaad op, vernoemd naar een abdij bij Doetinchem waar men elkaar ontmoette. Doel was de partij zijn gezicht en verhaal terug te geven.

“Wij zijn te veel meegegaan in de waan van het neoliberale denken. De PvdA heeft in de paarse kabinetten een neoliberale agenda doorgevoerd en het CDA heeft te weinig die agenda doorgeprikt. Balkenende heeft een aantal goede zetten gedaan de eerste drie kabinetten, maar heeft verzuimd een fundamenteel nieuwe agenda neer te zetten.”

Een jaar lang bleef het een interne discussie binnen een besloten groep op de zakelijke netwerksite LinkedIn. Deze groeide inmiddels uit tot zeshonderd CDA’ers. Pieper treedt nu naar buiten met de website Christendemocraat.nl. “Het stadium van intern discussiëren is voorbij. (…) We moeten onze ideeën testen aan de samenleving.”