Vliegtuig met ijshockeyteam verongelukt in Rusland

Rescuers work at the crash site of a Russian Yak-42 jet near the city of Yaroslavl, on the Volga River about 150 miles (240 kilometers) northeast of Moscow, Russia, Wednesday, Sept. 7, 2011. The Yak-42 jet carrying a top ice hockey team crashed while taking off Wednesday in western Russia. The Russian Emergency Situations Ministry said the plane was carrying the Lokomotiv ice hockey team from Yaroslavl.(AP Photo/Misha Japaridze)
Rescuers work at the crash site of a Russian Yak-42 jet near the city of Yaroslavl, on the Volga River about 150 miles (240 kilometers) northeast of Moscow, Russia, Wednesday, Sept. 7, 2011. The Yak-42 jet carrying a top ice hockey team crashed while taking off Wednesday in western Russia. The Russian Emergency Situations Ministry said the plane was carrying the Lokomotiv ice hockey team from Yaroslavl.(AP Photo/Misha Japaridze) Reddingswerkers zoeken naar overlevenden op de plaats waar de Yak-42 neerstortte. Foto AP / Misha Japaridze

In het westen van Rusland zijn bij een vliegtuigongeluk 43 spelers en stafleden van een professioneel Russisch hockeyteam om het leven gekomen. Dat melden Russische media.

Het passagiersvliegtuig Yakovlev Yak-42 vervoerde leden van het professionele ijshockeyteam Lokomotiv Yaroslavl (wiki). Het vliegtuig vloog in brand toen het opsteeg nabij de Russische stad Jaroslavl (zie kaart hieronder), zo meldt persbureau Interfax. De stad ligt ten noordoosten van Moskou. Het Russische Life News kwam met de eerste beelden.

Het wrak van de Yak-42. Foto AP / Misha JaparidzeHet wrak van de Yak-42. Foto AP / Misha Japaridze

Het Russische ministerie van Noodsituaties bevestigt dat het Lokomotiv ijshockeyteam in het vliegtuig zat. Het team was op weg naar Minsk, waar het morgen moest spelen tegen Dinamo Minsk tijdens de opening van het seizoen van de Continental Hockey League, een competitie van verschillende ex-sovjetlanden. Het team is internationaal samengesteld en aan boord waren teamleden uit onder meer Zweden, Polen, Oekraïne, Tsjechië, Duitsland, Wit-Rusland en Letland, volgens Interfax. Premier Poetin heeft de minister van Transport naar de plaats van het ongeval gestuurd. Het verongelukte toestel is van Russische makelij.

Onze correspondent Michel Krielaars relativeert de impact van het ongeval:

“Er stort hier vrijwel dagelijks een vliegtuig neer. Vorige maand in Archangelsk was het de hele directie van een fabriek die omkwam. Nu is het extra opvallend want er zit een heel ijshockeyteam in van een grote stad als Jaroslavl, met enkele beroemdheden. Er zal natuurlijk een dag van nationale rouw komen voor de hockeyers.”

Het is nog onduidelijk of alle vluchten met Yak-vliegtuigen worden opgeschort.

“Onlangs kondigde Medvedev nog aan dat vanaf 2012 alle oude kisten aan de grond moeten blijven. Maar die besluiten worden toch niet doorgevoerd. Dat geldt ook voor aangenomen wetten in het parlement. Die worden zelden geïmplementeerd. Er is veel kritiek op de Russische toestellen. En natuurlijk zijn die Yaks oud, maar vaak zijn ze technisch nog redelijk op orde. Vaker is het zo dat een vliegtuig crasht door menselijke fouten. Piloten zijn ofwel slecht opgeleid, ofwel dronken of ze hebben hun vliegbrevet gekocht.” - Michel Krielaars


Grotere kaart weergeven

Archieffoto van een standaardmodel van de Yak-42. Foto APArchieffoto van een standaardmodel van de Yak-42. Foto AP