Niger: Gaddafi? Die is hier niet

Checkpoints, zoals hier buiten Bani Walid, moeten voorkomen dat Gaddafi zomaar kan vluchten. Foto AP / Alexandre Meneghini

Niet Moammar Gaddafi maar wel zijn veiligheidschef Mansour Dao is gisteren met een konvooi in de Nigerese hoofdstad Niamey aangekomen. Gisteren werd bericht, en ontkend, dat de gevluchte Libische leider koers had gezet richting de zuiderburen Niger of Tsjaad. Een woordvoerder van de Nigerese president Mahamadou Issoufou ontkent vandaag dat Gaddafi in het land is. Dao en zijn gevolg worden in Niamey “goed in de gaten gehouden”.

Dao arriveerde in een konvooi van drie voertuigen. In zijn gezelschap waren acht mensen, onder wie een aantal zakenlui en Agaly ag Alambo, een Toeareg-rebellenleider die vermoedelijk in Libië aan de kant van Gaddafi’s troepen heeft gevochten.

‘Gaddafi nog gezien in zuiden van Libië

Berichten over grote konvooien met vele tientallen voertuigen werden door ingewijden in Niger en andere Toeareg-leiders naar het rijk der fabelen verwezen. Ook in Washington gaat men ervan uit dat Gaddafi zich nog altijd in Libië bevindt. De Libische rebellen meldden vanochtend dat hij voor het laatst in het zuiden van Libië is gezien en richting Niger of Tsjaad ging.

De gewezen dictator zou de door rebellen belegerd en omsingelde stad Bani Walid ontvlucht zijn. Onzeker is het of hij daar überhaupt zat. Afgelopen weekend werd gemeld dat Gaddafi’s zonen Saif en Mutassim de noordelijk gelegen stad hadden verlaten.

Waar kan Gaddafi heen, gaat hij überhaupt weg?
http://youtu.be/TPeG3WShNko

Afrikaanse Unie: negeer arrestatiebevel Internationaal Strafhof

De hoofdstad van Niger ligt in het zuidwesten van het land, niet ver van de grens met Burkina Faso, dat Gaddafi asiel heeft aangeboden. Diens woordvoerder Moussa Ibrahim verklaarde gisteren met nadruk dat Gaddafi en zijn zonen in Libië zijn. “We vechten en bieden verzet. We zijn nog altijd sterk en in staat om de NAVO te verslaan.”

Niger en Burkina Faso hebben beide het handvest van het Internationaal Strafhof (ICC) ondertekend en zouden dus verplicht zijn Gaddafi, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, uit te leveren. Beide landen zijn echter ook lid van de Afrikaanse Unie (AU). Op een top van de AU in juli werden lidstaten opgeroepen het arrestatiebevel van het ICC te negeren. De AU heeft het ICC ervan beschuldigd het alleen op Afrikanen gemunt te hebben.

Over Bani Walid wordt wer onderhandeld, ondanks twee door Gaddafi overschreden ultimatums: