Kamer steunt oprichting Kansspelautoriteit

De Tweede Kamer steunt de oprichting van de Kansspelautoriteit, die toezicht moet gaan houden op casino’s, loterijen, speelhallen en goksites. Dat bleek vanmiddag tijdens een debat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

De nieuwe toezichthouder moet gaan controleren of aanbieders van kansspelen zich aan de regels houden. De instelling kan boetes uitdelen als dat niet het geval is. Ook tegen illegaal gokken moet worden opgetreden.

De Tweede Kamer wil dat de regels worden verscherpt om gokverslaving terug te dringen. Zo moeten er verplichte waarschuwingen komen voor gokverslaving, waarbij ook de kans op winnen wordt vermeld. “Dat zal ontnuchterend werken, want die kans is doorgaans heel erg klein”, zei GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

Verder wil de Kamer dat misleidende reclame streng wordt bestraft. Ook moet er een verbod komen op reclame van bijvoorbeeld loterijen die op naam zijn gesteld. “Brieven met: beste mevrouw Bouwmeester, u heeft een auto gewonnen, dat moeten we niet meer hebben”, zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.

Teeven gaat op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken of er een fonds in het leven kan worden geroepen waarin gokbedrijven geld moeten storten, en waaruit de behandeling van gokverslaafden kan worden betaald.

De komende tijd gaat Teeven de regels rondom gokken verder uitwerken. Daarbij wordt internetgokken gelegaliseerd. Goksites kunnen in de toekomst een vergunning aanvragen. Een deel van de Tweede Kamer vindt dat alleen bedrijven met een fysieke vestiging in Nederland een vergunning mogen krijgen, meldt persbureau Novum.

    • Marije Willems