Hoogleraar Tilburg University op non-actief gesteld om vervalst onderzoek

De Universiteit van Tilburg heeft een belangrijke wetenschapper per direct op non-actief gesteld. De professor heeft volgens het bestuur onderzoek vervalst.

Het College van Bestuur van Tilburg University heeft een vertrouwenscommissie ingesteld om uit te zoeken welke publicaties van de hoogleraar, prof. dr. Diederik Stapel, precies zijn gebaseerd op gefingeerde data. Eind oktober moet duidelijk zijn welke onderzoeken van Stapel niet in de haak zijn.

Stapel is hoogleraar cognitieve sociale psychologie en decaan aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Volgens het bestuur van de universiteit heeft Stapel een “ernstige inbreuk gemaakt op de wetenschappelijke integriteit door in zijn publicaties gebruik te maken van gefingeerde data.” Werk van de hoogleraar kwam onlangs nog her en der in het nieuws toen uit onderzoek waar hij aan meewerkte zou blijken dat vleeseters egoïstisch en hufterig zijn.

Volgens NRC-redacteur Bart Funnekotter stond Stapel hoog aangeschreven als onderzoeker:

“Diederik Stapel is een zeer succesvol wetenschapper. Hij promoveerde cum laude en kreeg diverse beurzen van NWO en de KNAW. Hij doet onderzoek naar hoe bij mensen hun zelfbeeld en het beeld van anderen ontstaat. Eerder dit jaar kwam hij overal in het nieuws, ook bij NRC, met zijn onderzoek waaruit bleek dat mensen die in een rommelige omgeving leven, eerder een hekel hebben aan buitenlanders. Dat onderzoek is gepubliceerd in Science, de absolute top van de wetenschappelijke tijdschriften.” - Bart Funnekotter

Funnekotter zegt dat niet direct duidelijk is wat dit betekent voor de onderzoeken waar Stapel aan heeft meegewerkt:

“Het is nog niet precies duidelijk bij welk onderzoek Stapel gefingeerde resultaten heeft gebruikt, maar de universiteit moet zeer goede gronden hebben gehad om hem te schorsen: een bekentenis of onomstotelijk bewijs. Ik denk het eerste, aangezien de commissie die is aangesteld gaat onderzoeken voor “welke” publicaties gefingeerd materiaal is gebruikt, niet óf dat gebeurd is.” - Bart Funnekotter

De pagina van Stapel op de website van de universiteit is al offline gehaald.