Door dit doek wordt MuseumgoudA mogelijk geroyeerd

The Schoolboys van Marlene Dumas

Vanwege de verkoop van het bovenstaande schilderij dreigt het MuseumgoudA geroyeerd te worden door de Nederlandse Museumvereniging.

De vereniging is boos dat het museum het schilderij van Marlene Dumas, The Schoolboys, in juni verkocht bij een veiling in Londen. Dat gebeurde nadat het museum in geldnood verkeerde. Volgens de Museumvereniging had MuseumgoudA het schilderij eerst aan moeten bieden aan andere Nederlandse musea, zodat het voor Nederland behouden had kunnen blijven.

“De leden zijn principieel van mening dat een museum nooit collectiestukken mag verkopen om haar financiële nood te lenigen”, zegt voorzitter Hans Kamps tegenover persbureau Novum. “Zeker in deze tijd van bezuinigingen, waarin musea onder druk staan, is het belangrijk dit principe te onderstrepen.” Op 28 november stemmen de leden van de Museumvereniging over een mogelijk royement.

Het schilderij leverde overigens bij de omstreden veiling zo’n 1,2 miljoen euro op.

    • Hans Klis