Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zwitserse koppeling euro versterkt chaos

Op de financiële markten heerste vanmorgen chaos, die nog toenam door het besluit van Zwitserland om de franc aan de euro te koppelen.

Is er nog een belegger te vinden die op dit moment chocola kan maken van de eurocrisis? De aandelenbeurzen herstelden vanmorgen met een winst van 0,1 procent nauwelijks van de klap van gisteren, toen bankaandelen in Europa de beursindices naar beneden trokken tot verliezen van meer dan vier procent. Het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse staatsleningen liep op tot het hoogste sinds 4 augustus, toen de Europese Centrale Bank met steunaankopen van Spaanse en Italiaanse staatsschuld begon. Gisteren maakte de centrale bank bekend daar afgelopen week voor 13,3 miljard euro aan te hebben besteed.

Vluchtgedrag van beleggers veroorzaakte dat de Duitse tienjaarsrente beneden de 2 procent bleef, en de Nederlandse rente, slechts vlak daarboven, de 2,3 procent naderde. De goudprijs steeg naar een nieuw record van 1.920 dollar per 31,1 gram. En de Zwitserse centrale bank maakte bekend de koers van de franc aan de euro te koppelen tegen een koers van 1,20 franc per euro, en die waarde met alle mogelijke middelen te verdedigen. Het ‘ongelimiteerd’ opkopen van buitenlandse valuta’s maakt daar onderdeel van uit. De Zwisterse franc kelderde na het nieuws met 9,5 procent ten opzichte van de euro. Dat laatste nam wat van de druk op vluchthaven Zwitserland weg, maar verhinderde niet dat de effectieve rente op Zwitserse staatsschuld met een looptijd van twee jaar negatief bleef: beleggers hebben er een rente van minus 0,01 procent voor over om hun geld in Zwitsers schuldpapier te mogen stallen.

Verwarring en onzekerheid teisteren op dit moment de markten. Het aantal signalen is bijna te groot om bij te houden, en om af te wegen. Morgen komt het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe met een uitspraak over de grondwettelijkheid van de Duitse deelname aan het Europese reddingsfonds EFSF, dat de kern moet worden van de redding van zwakke eurolanden. Donderdag komt de ECB bijeen om te beslissen over het monetaire beleid, waarbij een groeiende meerderheid op de financiële markten de bank oproept om de renteverhogingen van de afgelopen maanden ongedaan te maken.

Vanmiddag overlegden minister De jager en zijn Duitse en Finse tegenhanger over de Finse eis voor onderpand van Griekenland, die een potentiële splijtzam is in het Noordelijke euro-kamp. En intussen bestaat grote onzekerheid over de bereidheid van de Italiaanse en Griekse regeringen om hun belofte van de sanering van de begroting ook daadwerkelijk na te komen. Een staking van de grootste Italiaanse vakbond CGIL tegen de bezuinigingen legde het transport, inclusief de luchtvaart, in het land vanmorgen op veel plekken stil.

En de euro, de munt waar het allemaal om gaat? Die trok aan van 1,41 dollar naar 1,4250 in luttele ogenblikken na het Zwitserse nieuws. Dat zijn koersbewegingen waarbij makkelijk slachtoffers vallen. Zelfs een ogenblik van onoplettendheid kunnen de bewoners van de dealingrooms in de financiële sector zich in de eurocrisis van dit moment op dit moment niet permitteren.