Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zwitserse centrale bank gaat ingrijpen om koers frank te drukken

Zwitserse franken, half augustus gefotografeerd in een bank in Zürich. Foto Reuters / Arnd Wiegmann

De Zwitserse Nationale Bank heeft vanochtend maatregelen aangekondigd tegen wat de centrale bank in een verklaring “de huidige massale overwaardering” van de Zwitserse frank noemt. De Zwitsers zeggen massaal buitenlandse valuta te gaan opkopen.

De Zwitserse munt is de laatste maanden enorm gestegen ten opzichte van de euro omdat handelaren Zwitserse franken als één van de meest veilige beleggingen zien. Niet lang geleden stonden beide munteenheden nog ongeveer één op één, maar inmiddels is de wisselkoers 1,20 franken per euro. Omdat de Zwitsers niet meer willen dat hun munt nog duurder wordt, kiest de centrale bank voor een klassieke manier van ingrijpen, vertelt onze financieel redacteur Egbert Kalse:

“Het is een klassiek verhaal. Een centrale bank heeft twee mogelijkheden: of het massaal dumpen van je eigen valuta, zodat het aanbod hoger wordt, of, zoals de Zwitsers nu doen, het in “ongelimiteerde hoeveelheden” opkopen van buitenlandse valuta.”

Direct na de aankondiging van de Zwitserse Nationale Bank schoot de koers van de euro, die voor de aankondiging op 1,10 frank stond, omhoog naar ruim 1,20 frank. Een dure frank is volgens de centrale bank “een acute bedreiging voor de Zwitserse economie”. Die is namelijk sterk afhankelijk van export en toerisme. “Hoewel de Zwitsers niet in de eurozone zitten, zijn ze sterk afhankelijk van wat er om hun heen gebeurt”, aldus Egbert Kalse. “Door de paniek rond de euro dreigen ze nu de markt uit te worden geprijsd.”