Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Zware avondspits door herfstweer

Het herfstweer heeft vanavond gezorgd voor een zware avondspits. Op het hoogtepunt omstreeks 17.30 uur stond er 239 kilometer file, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) aan persbureau Novum. Van een zware avondspits wordt gesproken als sprake is van minstens 225 kilometer file.

Oorzaak van de zware spits lijkt het herfstachtige weer te zijn waarmee Nederland dinsdag te maken had. “Er waren opvallend weinig ongelukken. De meeste files waren kort, van tussen de drie en zeven kilometer”, vertelt een woordvoerder van de VID.

De meeste vertraging liep het verkeer op op de buitenring van de A10. Rond 15.00 uur viel tussen Osdorp en Sloten een betonblok van een vrachtwagen, waardoor de weg beschadigd raakte.

Voor het bergen van het betonblok waren twee rijstroken afgesloten. Rond 17.00 uur was dat er nog één. Omstreeks 15.15 uur stond het verkeer tussen Oostzanerwerf en Sloten in een zeven kilometer lange file. Het bergen van het blok en repareren van de weg duurde tot 17.15 uur.

Hoe het betonblok van de vrachtwagen kon vallen, is onduidelijk. De bestuurder van de vrachtauto zou na het incident zijn doorgereden.