Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Zijlstra sceptisch over idee voor mega-universiteit

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is sceptisch over een fusie tussen de universiteiten in Leiden, Delft en Rotterdam. Alleen als hij ervan overtuigd is dat het de kwaliteit ten goede komt, valt er met hem over te praten. Zijlstra deed zijn uitspraken bij de opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Amsterdam. „Fusies bleken in het verleden niet altijd de meerwaarde te bieden die men ervan verwachtte.” De rector magnificus van de Universiteit Leiden, Paul van der Heijden, presenteerde gisteren plannen voor de vergaande samenwerking. „Wat zou het mooi zijn als de drie instellingen een gezamenlijke strategie kunnen formuleren om in onderzoek en onderwijs bij de wereldtop te blijven horen en daarin verder omhoog te klimmen”, zei hij. De plannen lekten in juli al uit. (Novum)