Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Werk Klimt duikt op in Nederland

Gustav Klimt: 'Meeroever met berken' (1901, 90 x 90 cm)
Gustav Klimt: 'Meeroever met berken' (1901, 90 x 90 cm)

In Nederland is een tot nu toe onbekend werk van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt ontdekt. De Oostenrijkse Klimt-deskundige Alfred Weidinger, adjunct-directeur van het museum Belvedere in Wenen, heeft het werk onderzocht en hij bevestigt dat het is geschilderd door Klimt.

Het Oostenrijkse dagblad der Standard meldt dat het schilderij in 1902 is gekocht door het Nederlandse echtpaar Richard en Klara Koenigs-Bunge op een tentoonstelling in Düsseldorf. Het doek, getiteld Seeufer mit Birken, is 90 bij 90 centimeter groot en stelt de oever van een meertje voor, met berkenbomen langs de kant.

Het doek is nu eigendom van een nazaat van het echtpaar dat het destijds kocht. Deze eigenares wilde zekerheid over de maker van het werk en nam in mei contact op met Weidinger.

Deze vond allereerst een verwijzing naar het schilderij in een brief die Klimt in augustus 1901 vanuit Litzlberg am Attersee schreef aan zijn vriendin Marie Zimmermann. De schilder schrijft dat hij werkte aan verscheidene landschappen, waaronder een rood boerenhuis, een bomengroep in de schaduw met een zonbeschenen weide en de oever van een meer.

Om meer zekerheid te krijgen, wilde Weidinger het schilderij met een infraroodcamera onderzoeken, die ook de diepere lagen van het werk zichtbaar zou maken. Maar hij hoorde maandenlang niets meer van de eigenares. Totdat vorige week woensdag tot zijn verrassing het schilderij in Wenen werd bezorgd. De infraroodopname bevestigde zijn vermoeden dat Klimt de voorstelling eerst op het linnen had getekend, de manier waarop hij altijd te werk ging.

Bovendien vond Weidinger een foto van een tentoonstelling van de Wiener Secession, de Weense vereniging van beeldend kunstenaars waarvan Klimt medeoprichter was. Op de foto van de tentoonstelling in februari/maart 1902 is het schilderij duidelijk te herkennen, als onderdeel van een triptiek. Weidinger spreekt in der Standard van een „sensationele vondst”.