Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PBC: Waxinelichtwerper is ontoerekeningsvatbaar

Beatrix en Willem-Alexander in de Gouden Koets op Prinsjesdag vorig jaar, vlak voordat de koets met een waxinelichthouder werd bekogeld. Foto screenshot YouTube

Erwin L., de man die vandaag voor de rechter staat omdat hij op Prinsjesdag 2010 een waxinelichtjeshouder naar koningin Beatrix gooide, is ontoerekeningsvatbaar.

Dat zegt een psycholoog van het Pieter Baan Centrum (PBC) dat hem onderzocht, meldt nu.nl. De waxinelichtwerper zou aan achtervolgings- en grootheidswanen lijden.

Justitie stelde begin dit jaar al dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was op basis van conclusies van een psycholoog en een psychiater die hem eerder onderzochten. De rechtbank in Den Haag oordeelde daarop echter in een tussenvonnis dat L. nader psychisch moest worden onderzocht en stuurde hem ter observatie naar het PBC.

L. zit sinds 21 september 2010 vast. Die dag gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets, waarin koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten. Hij zou de waxinelichtjeshouder naar de Gouden Koets gegooid hebben omdat hij van mening is dat de koningin onterecht op de troon zit.

De 30-jarige L. wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de Gouden Koets liepen, vernieling van de koets en belediging van de koningin, Willem-Alexander en Máxima. Daarnaast is de man uit Lichtenvoorde bedreiging van twee mensen ten laste gelegd. Deze bedreigingen staan los van de incidenten op afgelopen Prinsjesdag.

http://youtu.be/IlJ7S0xZadg