Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

VVD: hou koers en bedenk plannetjes

Het kabinet begint aan zijn tweede parlementaire jaar. Dat betekent voor coalitie en oppositie dat het aftasten voorbij is. Fracties moeten zich gaan profileren. Daarom vandaag: de politieke redactie geeft advies. En vertelt op wie u moet letten

Wat zou de VVD moeten doen?

Koers houden. Het kabinet zoveel mogelijk steunen en zorgen dat de VVD het imago behoudt waarmee de partij vorig jaar de verkiezingen heeft gewonnen: dat van probleemoplosser en bezuiniger. Onder de 31 leden in de fractie zijn aardig wat nieuwkomers. Deze fractie wil, zoals in het verkiezingsprogramma beloofd, de nadruk leggen op veiligheid, verkeer, economie en financiën. Neem het voorgestelde inhaalverbod voor vrachtwagens. Dat is helemaal in lijn met wat de fractieleden willen uitdragen: onnodige belemmeringen voor burgers wegnemen. Als het kabinet daarmee doorgaat, ligt de fractie niet dwars. De VVD wil ‘faciliteren’. En af en toe een plannetje lanceren om het leven van burgers makkelijker te maken. Tot nu toe werkt het.

Op wie moeten we letten?

Mark Harbers, financieel woordvoerder. Hij is ervaren, was wethouder economie, haven en milieu in Rotterdam, en speelt achter de schermen een rol bij het opstellen van de begrotingen.