Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

VVD-coryfeeën oneens over toekomst van euro

Griekenland moet uit de euro, zei Bolkestein. Nee, zegt Zalm, om de euro te redden is het voldoende dat er een onafhankelijke begrotingsautoriteit komt.

Ze sputterden beiden tegen toen Italië wilde toetreden tot de euro. Ze hadden allebei invloedrijke posities toen Griekenland in 2000 werd verwelkomd in de muntunie. En nu zijn de twee VVD-coryfeeën Gerrit Zalm en Frits Bolkestein het hartgrondig met elkaar oneens over hoe de euro te redden in de schuldencrisis.

Griekenland moet uit de euro, zei Bolkestein, voormalig Europees Commissaris en oud-fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, in tv-programma Nieuwsuur. „De toelating was een fout. Die moet worden hersteld.” Steun de Grieken op voorwaarde dat ze terugkeren naar de drachme, aldus Bolkestein.

Dat is een slecht plan, want dan dwingen de financiële markten Italië, Ierland en Portugal ook uit de euro en volgt „een recessie die veel erger is dan de jaren dertig van de vorige eeuw”, riposteerde Zalm in Buitenhof. In 2000 verdedigde hij als minister van Financiën de Griekse toetreding met verve, al waren er toen ook twijfels over de betrouwbaarheid van de cijfers die de Griekse overheid leverde.

Om de euro te redden is het volgens Zalm voldoende dat er een onafhankelijke begrotingsautoriteit komt, die streng is tegen landen met een gat in de hand. Regeringschefs lukt dat niet, zo is gebleken. Bolkestein is cynisch: „Als ik één ding zeker weet, is het dat de Griekse overheid beloftes niet nakomt.”

Zalm en Bolkestein tonen zich doemdenkers, ieder op z’n eigen manier. Volgens Bolkestein wordt Griekenland nooit een betrouwbaar land, dus kan het beter de eurozone voorgoed verlaten. Volgens Zalm, nu baas van ABN Amro, volgt een ramp als Griekenland uittreedt. (NRC)