Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkeer en infrastructuur

Vrijwilligers bij politie

Opstelten pleit voor meer vrijwilligers bij de politie: zo’n 5.000 in 2015.

. Het aantal vrijwilligers bij de politie moet omhoog, vindt Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). In 2015 moeten dat er bijna vijfduizend zijn, zei hij gisteren tijdens de opening van het academische jaar van de Politieacademie. Op dit moment zijn er ruim 2.300 vrijwilligers, zij vertegenwoordigen iets meer dan 4,5 procent van de politiesterkte. Dat aantal daalt. Opstelten wil dat over vier jaar het aantal vrijwilligers tien procent bedraagt ten opzichte van de operationele sterkte van 49.500 agenten. Volgens de minister zijn vrijwilligers belangrijk voor de betrokkenheid van burgers bij de veiligheid op straat. De vrijwillige ambtenaren worden tegen een kleine vergoeding op straat ingezet, bijvoorbeeld bij verkeerscontroles. Er is ook een groep die administratieve, technische en huishoudelijke werkzaamheden verrichten voor de politie. (Novum)