Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voormalige Servische generaal tot 27 jaar veroordeeld voor moord

De voormalige Servische generaal Momcilo Perisic voor het VN-tribunaal in Den Haag, vandaag.
De voormalige Servische generaal Momcilo Perisic voor het VN-tribunaal in Den Haag, vandaag. Foto Reuters / Peter Dejong

Het VN-tribunaal in Den Haag heeft de voormalige Servische generaal Momcilo Perisic veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor de moord, vervolging van en aanvallen op burgers in Bosnië en Kroatië in de jaren negentig.

De 67-jarige Perisic werd schuldig bevonden aan het financieel en logistiek ondersteunen van Servische strijders in Bosnië en Kroatië en hen te helpen bij het bedenken en uitvoeren van plannen om oorlogsmisdaden te plegen, waaronder het doden van zo’n achtduizend islamitische mannen en jongens in Srebrenica en het 42 maanden durende beleg van Sarajevo.

Perisic gaf zich in maart 2005 vrijwillig over aan het hof van de Verenigde Naties, maar gaf aan onschuldig te zijn.