Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verenigde Staten verontrust over verstoorde relatie Turkije en Israël

De Mavi Marmara werd op 31 mei 2010 aangevallen door Israëlische commando’s toen het schip met hulpgoederen op Gaza afkoerste en weigerde om te keren. Foto AP / Ariel Schalit

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de verstoorde relatie tussen bondgenoten Turkije en Israël en proberen “de crisis te bezweren”. Dat meldt persbureau AP.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat hooggeplaatste diplomaten, waaronder minister Clinton, bemiddelen tussen de landen om de situatie te “deëscaleren” en de crisis “te bezweren”. Volgens een woordvoerder maakt Washington zich zorgen over de verbroken banden en is een goede relatie tussen beide landen van belang.

Vandaag kondigde de Turkse premier Tayyip Erdogan aan verdere sancties in te stellen tegen Israël. Dat land weigert excuses aan te bieden voor de negen Turkse doden die op het schip Mavi Marmara vielen bij de bestorming van de Israëlische marine vorig jaar mei. Het schip maakte deel uit van een flottielje van activisten die de Israëlische blokkade van Gaza wilden doorbreken.

Tot nu toe heeft Israël alleen spijt betuigd. Het land voelt zich gesterkt door een vorige week gepresenteerd VN-rapport dat stelt dat de bestorming door Israëlische commando’s terecht en legaal was. Wel was de manier waarop de commando´s het schip enterden buitensporig en onredelijk.