Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Van de top-10 vragenstellers is de helft SP-Kamerlid

Wie stellen toch al die duizenden Kamervragen? Op één na – Richard de Mos van de PVV – zijn de tien fanatiekste vragenstellers van de oppositie. Van die tien is de helft van de SP. De enige fractievoorzitter in de top-10 is Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die dit middel al langer gebruikt om het in haar ogen onderbelichte onderwerp van dierenwelzijn politiek relevanter te maken. Ooit werden extra ambtenaren aangenomen voor haar vragen.

De PvdD stelt ook de meeste vragen per Kamerlid: 65. Daarvan gaan er opvallend veel over individuele dieren, zoals een haai in Scheveningen, de orka Morgan die naar Tenerife zou verhuizen en een ooievaar genaamd Freedom, die bij een dierenwinkel gekocht was en vrijgelaten zou kunnen worden.

Een vraag kan aan gewicht winnen door anderen te zoeken die zich erbij willen aansluiten. Dat gebeurt in 30 procent van de gevallen. Wat opvalt: SP’ers sluiten bij een Kamervraag het minst vaak politieke verbandjes met andere fracties, de kleine christelijke partijen doen dat relatief het meest.

Soms onderschrijven opeens complete fracties het vraagformulier. Afgelopen mei gebeurde het zelfs dat alle fractievoorzitters zich aansloten bij een vraag over mogelijke uitlevering van de vermeende oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber.

De populairste vraagministeries zijn Volksgezondheid, Veiligheid & Justitie en Buitenlandse Zaken. Kamerleden vinden de informatie die van Ontwikkelingssamenwerking komt blijkbaar voldoende. Daar komen de minste vragen terecht.

Uit de analyse blijkt waarmee fracties willen scoren: PvdA’ers stellen opvallend veel vragen aan Justitie, D66’ers vooral aan Onderwijs, PVV’ers aan Buitenlandse Zaken. Dat ministerie maakte het afgelopen seizoen sowieso een interessante ontwikkeling door: het aantal vragen verdubbelde bijna in één jaar.

„Kent u het bericht ‘Egel in handtas wordt nieuwe rage’? Is het juist dat dit soort egels in Nederland volop worden aangeboden in dierenwinkels en op marktplaats? Deelt u de mening dat het een ongewenste ontwikkeling is wanneer dieren gebruikt worden als mode-accessoire?” (Marianne Thieme, Partij voor de Dieren)