Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Vakbondsslagveld van Murdoch staat te koop

Vijfentwintig jaar na een van de meest bittere stakingen in de Britse geschiedenis wordt het bedrijventerrein waar dat gebeurde verkocht. Wapping, symbool van het einde van de macht van de vakbonden in de krantenindustrie, staat te koop.

In één nacht verhuisde mediamagnaat Rupert Murdoch in 1986 de drukactiviteiten van al zijn kranten van Fleet Street in het centrum van Londen naar Wapping, in het oosten van de stad. Directe aanleiding was de weigering van vakbonden om over te stappen op het automatisch zetten van kopij, wat minder mankracht vergde en dus de invloed van de drukkers zou beperken. In Wapping had Murdoch in het geheim elektronische drukpersen laten bouwen en niet-vakbondsleden laten opleiden tot drukker. Vijfduizend drukkers werden ontslagen.

Een jaar lang werd voor de deuren van de nieuwe drukkerij gedemonstreerd en geprobeerd de distributiewagens tegen te houden. Het kwam regelmatig tot gevechten met de politie. Failliet en gedesillusioneerd gaven de vakbonden uiteindelijk op. Twee jaar later waren alle krantenuitgevers Murdoch gevolgd naar Wapping.

Gisteren kondigde Murdochs News International de verkoop van het bedrijventerrein aan. De drukpersen waren in 2008 al naar buiten Londen verhuisd, de redacties sinds vorig jaar herfst in nabijgelegen kantoren. Renovatie van Wapping tot een mediacampus is wegens marktomstandigheden onverstandig, zegt het uitgeefconcern.

De verkoop voedt opnieuw geruchten dat Murdoch van zijn Britse kranten af zou willen. Het afluisterschandaal leidde al tot opheffing van zondagstabloid News of the World.