Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Uitkeringsfraude vorig jaar miljoen hoger dan in 2009’

Alle uitkeringsfraudeurs samen hebben vorig jaar onterecht 119 miljoen euro ontvangen. Dat is een miljoen euro meer dan het jaar daarvoor. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) vanochtend naar de Kamer stuurt, schrijft De Telegraaf.

De Krom benadrukt in de brief dat het alleen gaat om de fraude die is bewezen. Bijna de helft van het gefraudeerde bedrag werd ontvangen via de bijstand.

Ruim 81 duizend mensen gaven onjuiste informatie op aan hun uitkeringsinstantie, waardoor ze meer uitkering krijgen dan waar ze recht op hebben. Uitkeringsinstantie UWV spoorde voor 12 miljoen euro aan geheim gehouden bezit op. Vaak gaat het dan om bijvoorbeeld huizen in het buitenland van mensen die beweren geen geld te hebben.

De Krom bekijkt volgens de krant of gemeenten meer bevoegdheden moeten krijgen om fraude te lijf te gaan. Uit de brief zou verder blijken dat bedrijven zich steeds vaker niet aan arbeidsregels voor vreemdelingen houden en onder het minimumloon betalen.