Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Sophie Hilbrand (r) volgt jongeren met een talent. Ned.3, 20.25u. Scene uit het televisieprogramma Je zal het maar zijn. Sophie Hilbrand Valentina Toth
Sophie Hilbrand (r) volgt jongeren met een talent. Ned.3, 20.25u. Scene uit het televisieprogramma Je zal het maar zijn. Sophie Hilbrand Valentina Toth

Film

The Simpsons Movie (David Silverman, 2007, VS). Het gezin van Homer Simpson is al sinds 1989 op de televisie te bekijken. In 2007 volgde deze bioscoopfilm – vandaar ook de grap aan het begin, als Homer opstaat, in de camera kijkt en zegt: „Waarom betaal ik eigenlijk om in de bioscoop naar iets te kijken wat ik ook thuis gratis kan zien?” De zwarte humor van de felgele animatiefiguren is en blijft van hoog niveau. Niet dat elke grap raak is, maar er zijn genoeg grappen raak om je een kleine anderhalf uur te vermaken.RTL7, 20.30-22.05u.

Napoleon Dynamite (Jared Hess, 2004, VS). Voor 500.000 dollar gemaakte, onafhankelijke debuutfilm van Jared Hess is een autobiografische variatie op de highschoolfilm. Hoofdrolspeler Napoleon Dynamite is een vreemde snuiter, zijn familie is al even maf. Charmant, maar ook iets te gewild afwijkend.RTL7, 22.05-23.45u.

Possession (Neil LaBute, 2002, VS/GB). Verfilming van roman van de Engelse schrijfster A.S. Byatt kent procedé dat lijkt op dat van The French Lieutenant’s Woman (1981). Twee wetenschappers (Gwyneth Paltrow en Aaron Eckhart) worden verliefd op elkaar terwijl ze een romance van twee Victoriaanse dichters ontdekken. Ze belanden zelfs in de hotelkamer waar de dichters 125 jaar eerder de nacht doorbrachten.BBC 1, 00.35-02.10u.

Informatief

Koppen XL: Een koopje? Franse documentaire over het fenomeen van de outletwinkels, waar kortingen van 70 procent op merkkleding geen uitzondering zijn. Die koopjes blijken niet alleen aangeboden te worden in een poging om overjarige artikelen op te ruimen: de reportagemakers ontdekken ook dat vele merken speciaal voor die outletwinkels een parallelle collectie laten maken. Die collectie ziet er hetzelfde uit als de reguliere, maar de kwaliteit van het gebruikte materiaal en de afwerking zijn heel wat minder. Het komt erop neer dat bekende merken hun eigen producten namaken om aan een vraag te kunnen voldoen.Eén, 21.30-22.00u.

Adopting abroad: Saira’s story. Eerste van tweedelige documentaire waarin de Britten Saira en Steve Khan gevolgd worden bij de adoptie van een baby uit een weeshuis in het Pakistaanse Karachi. In dit eerste deel de rigoureuze procedure in Groot-Brittannië, plus de ervaringen die ze horen van een echtpaar dat eerder een meisje adopteerde dat uit hetzelfde weeshuis kwam en na aankomst in Engeland een erfelijke bloedziekte bleek te hebben. In het besef dat ze geen informatie over het verleden van hun adoptiekind zullen krijgen, vliegt Saira naar Pakistan.BBC 2, 22.00-23.00u.

Het uur van de wolf: Ruud van Empel – de onschuld voorbij. Film over beeldend kunstenaar Van Empel, die foto’s digitaal bewerkt en daarmee veel succes oogst, ook commercieel. Ned.2, 22.55-23.55u.

The twins of the Twin Towers. Persoonlijke verhalen van sommige van de zesenveertig mensen die hun tweelingzus of -broer verloren bij de aanslagen op de Twin Towers. Daaronder de verhalen van brandweerman Zachary Fletcher die zijn broer en collega Andre verloor, Gregory Hoffman die net zijn broer Stephen aan de telefoon had toen de tweede toren geraakt werd, en politieagente Luisa DeRienzo wier broer Michael – die dacht dat hij als makelaar de minst riskante baan had – om het leven kwam.BBC 1, 23.35-00.35u.

Amusement

Je zal het maar zijn. Nieuwe serie van het programma waarin Sophie Hilbrand jongeren met een bijzonder verhaal twee dagen volgt. Vanavond musicaltalent Ralf Mackenbach, pianotalent Valentina Toth en Floris Feilzer, de jongste paparazzo van Nederland.Ned.3, 20.25-21.20u.

De week van Filemon. Nieuw programma waarin Filemon Wesselink rapporteert over kleinere gebeurtenissen van de afgelopen week. Ned.3, 21.50-22.30u.

Mercury Music Prize 2011. Rechtstreekse uitzending uit het Grosvenor House Hotel. Lauren Laverne en Jools Holland presenteren de bekendmaking van de prijs voor het beste Britse popalbum. Er zijn twaalf genomineerden, waaronder platen van PJ Harvey (winnaar in 2001), Adele, Elbow (winnaar in 2008), Tinie Tempah en Anna Calvi.BBC 2, 23.00-23.30u.

Sport

Voetbal: Finland - Nederland. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in Helsinki.Veronica, 18.00-21.00u.

Voetbal: Polen - Duitsland. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in Danzig. Na afloop samenvattingen van de andere vanavond gespeelde interlands.ZDF, 20.15-23.40u.

Voetbal: België - Verenigde Staten. Verslag van de oefeninterland in Brussel. Canvas, 20.40-22.50u.